Stoltenberg: Sve je manje vremena da spasimo INF

Moramo biti spremni za svijet s više ruskih projektila, upozorio je Jens Stoltenberg (EPA)

Sve je manje vremena da se spasi ključni sporazum o nuklearnim projektilima s Rusijom, Sporazum o nuklearnom razoružanju – INF, iz kojega se Rusija povukla početkom srpnja, upozorio je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

On je obećao “primjeren, obrambeni odgovor” ako se Rusija ne vrati u sporazum, potpisan u vrijeme Hladnog rata, odnosno ne počne ispunjavati obaveze do 2. kolovoza, kada sporazum istječe, prenose agencije. 

Sporazumom, koji su 1987. godine potpisali SAD i bivši SSSR, zabranjeni su projektili kratkog i srednjeg dometa.

Reklama

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će SAD suspendirati svoje obaveze prema sporazumu o projektilima srednjeg dometa u veljači te optužio Rusiju za kršenje njegovih uvjeta.

‘Odgovorit ćemo na primjeren način’

Rusija je optužbe odbacila, no ubrzo nakon toga i ona je suspendirala svoje obveze i objavila planove vezane uz razvoj novih sustava oružja.

“Moramo biti spremni za svijet s više ruskih projektila”, upozorio je Stoltenberg.

Reklama

On je kazao da su ruski projektili, za koje tvrdi da Rusija njima “očito krši sporazum”, sposobni za nošenje nuklearnih glava, mobilni i vrlo ih je teško detektirati, a sposobni su dosegnuti europske gradove u nekoliko minuta.

Premda NATO ne namjerava rasporediti svoje kopnene nuklearne projektile u Europi, Stoltenberg je rekao da će Savez odgovoriti na “primjeren, obramben način” odbije li se Rusija do 2. kolovoza vratiti obavezama iz sporazuma.

“Ovo je ozbiljno. Sporazum INF bio je kamen-temeljac u kontroli oružja desetljećima i sada smo svjedoci njegove propasti”, upozorio je.

Reklama

Premda je od najveće važnosti da Rusija ponovno počne poštivati sporazum, Stoltenberg je rekao da uopće nema “ikakvih naznaka” da će zemlja to i učiniti.

“Stoga se moramo pripremiti za svijet bez sporazuma INF i svijet s više ruskih projektila”, ustvrdio je glavni tajnik NATO-a.

EU pozviva na poštivanje sporazuma

I Europska unija pozvala je prije nekoliko dana službenu Moskvu da poduzme “hitne” mjere kako bi se zajamčilo poštivanje INF-a.

Rusija je najavila povlačenje iz tog pakta nakon što je SAD pokrenuo šestomjesečni postupak izlaska iz INF-a, jer je Moskva, kako tvrdi Washington, kršila odredbe sporazuma.

Na temelju odluke najavljene u veljači, koju je u međuvremenu ratificirao i ruski parlament, Rusija je prestala poštovati sporazum o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. 

Izvor: Agencije