Rusija suspendirala Sporazum o raketama srednjeg dometa

Vladimir Putin
Mnogi analitičari smatraju da Vladimir Putin priprema teren za period nakon 2024. godine (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se suspendira Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa iz vremena Hladnog rata, prenose ruski mediji.

Još prije pet mjeseci Putin je najavio da će obustaviti sudjelovanje Rusije u sporazumu nakon iznenadne odluke Washingtona da se povuče iz sporazuma.

Prema objavi na službenom portalu za pravne informacije, Putin je naredio da se “obustavi sporazum između Saveza sovjetskih socijalističkih republika i Sjedinjenih Američkih Država o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, potpisan u Washingtonu 8. prosinca 1987. godine”.

Zakon je usvojen u donjem domu ruskog parlamenta 18. lipnja, a gornji dom ga je odobrio osam dana kasnije.

U zakonu se navodi i da će šef države odlučivati o obnovi primjene sporazuma, prenosi TASS. 

Putin ne želi novu trku u naoružanju

Američki predsjednik Donald Trump je krajem prošle godine najavio da će se SAD povući iz sporazuma, koji je bio temeljni kamen europske sigurnosti.

Moskva je kasnije obećala recipročan odgovor na odluku Washingtona i najavila da će suspendirati svoj potpis na sporazum. 

Trump je optužio Rusiju da narušava sporazum, što je Moskva demantirala. Američki državni tajnik Mike Pompeo izjavio je tim povodom da će sporazum biti raskinut ako se Rusija u roku od šest mjeseci ne vrati na potpuno i provjerljivo poštovanje Sporazuma.

Odgovorio je Putin, rekavši da Moskva neće dopustiti da bude uvučena u skupu utrku u naoružanju.

Pri tome je Putin dodao da svi prijedlozi Rusije o razoružanju “ostaju na stolu, a vrata otvorena”, ali i naredio da ruski dužnosnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju.

Izvor: Agencije