Rusija: Tvrdnje SAD-a o nuklearnim testovima gruba provokacija

Ujedinjeni narodi pozvali su SAD i Rusiju da sačuvaju INF (EPA)

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je kao apsolutno neosnovane tvrdnje Washingtona da Moskva izvodi nuklearne testove, ocijenivši da je riječ o gruboj provokaciji.

Ministarstvo je tako prokomentiralo izjavu direktora američke Obavještajne agencije za odbranu Roberta P. Ashleyja da SAD vjeruje da Rusija krši moratorij na nuklearne testove.

“Američku izjavu da je Rusija vjerovatno izvela nuklearne testove s malom eksplozivnom snagom smatramo grubom provokacijom. Takve tvrdnje apsolutno su neosnovane i imaju cilj da se ponovo pokuša demonizacija naše zemlje”, navelo je Ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, prenosi agencija TASS.

Ashley je u srijedu rekao kako SAD vjeruje da Rusija vrši nuklearne testove s malom snagom i time krši moratorij na takve testove.

“Sjedinjene Američke Države vjeruju da se Rusija vjerovatno ne pokorava moratoriju na nuklearne testove”, izjavio je Ashley na forumu o kontroli naoružanja u Institutu Hudson.

Sporazum uživa globalnu podršku

Dogovoren 1990-ih, Sveobuhvatni sporazum o zabrani nuklearnih proba (CTBT) uživa široku globalnu podršku, ali ga mora ratificirati još osam država koje posjeduju nuklearnu tehnologiju – među kojima su Izrael, Iran, Egipat i SAD – kako bi stupio na snagu.

Rusija je ratificirala sporazum 2000.

“Vjerujemo da oni imaju kapacitete izvoditi nuklearne testove niskog intenziteta koje premašuju nulta ograničenja uspostavljena u CTBT-ju”, rekao je Ashley.

SAD je u februaru objavio da će u roku šest mjeseci izaći iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) ako Rusija ne prestane kršiti taj dogovor iz 1987.

Rusija je objavila da suspendira sporazum te negira da krši INF i umjesto toga za nepoštivanje optužuje SAD, koji to odbacuje.

Ujedinjeni narodi pozvali su SAD i Rusiju da sačuvaju INF, rekavši da bi svijet bez njega bio nesigurniji i nestabilniji.

Izvor: Agencije