Juncker poručio May: Nema novih pregovora o Brexitu

Juncker je također rekao kako se sa May dogovorio da njihovi timovi i rade zajedno kako bi utvrdili „da li se može pronaći put dalje“ (EPA)

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker kazao je britanskoj premijerki Theresi May tokom „robusnih, ali konstruktivnih razgovora“ koje su danas imali u Briselu da Evropska unija neće ponovo pregovarati sa Londonom o sporazumu o Brexitu, prenosi agencija Reuters.

„Razgovori su održani u duhu zajedničkog rada na postizanju urednog povlačenja Velike Britanije iz EU-a“, kazao je Junckerov glasnogovornik Margaritis Schinas na konferenciji za medije.

Navodi se kako je on dodao kako je evropski blok spreman više poraditi na deklaraciji koja treba pratiti nove odnose Evropske unije i Velike Britanije nakon Brexita.

Reklama

Reuters prenosi kako je Juncker poručio da je May predstavila razne opcije kojima bi trebalo odgovoriti na zabrinutost izraženu u britanskom Parlamentu u vezi sa „backstopom“ irske granice.

„Backstop” je osmišljen tako da se zadrži otvorena granica na otoku u slučaju da Velika Britanija napusti EU bez sporazuma. U pitanju je svojevrsna sigurnosna mreža koja garantira da neće biti „tvrde granice“ između dvije Irske, čak i ako Velika Britanija napusti EU bez sporazuma.

Juncker je također rekao kako se sa May dogovorio da njihovi timovi i rade zajedno kako bi utvrdili „da li se može pronaći put dalje“.

Reklama

EU odbija dati novu ponudu

U međuvremenu su britanski mediji saznali kako se May priprema odgoditi drugo glasanje Parlamenta o njenom sporazumu o Brexitu na kraj februara.

Prema pisanju The Telegrapha, zvaničnik njezinog ureda odgovoran za prisutnost zastupnika u Parlamentu na sastanku Vlade je rekao kako se glasanje neće održati iduće sedmice, kao što je bilo očekivano, jer May neće uspjeti na vrijeme ispregovarati promjene sporazuma koji je postigla s Briselom.

Britanski zastupnici prošli su mjesec odbacili originalan dogovor premijerke i EU-a o izlasku Velike Britanije iz tog saveza, te su od May zatražili da ga izmijeni. 

Reklama

No, Unija odbija dati novu ponudu, ponovio je u srijedu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Na to je ranije upozorio i glavni europski pregovarač Michel Barnier. 

Glasanje o novom sporazumu sada se planira za sedmicu koja počinje 25. februara, samo mjesec dana prije 29. marta, datuma određenog za službeni izlazak. 

Izvor: Al Jazeera i agencije