Mediji: London želi prolongirati Brexit

May će ponovo u Briselu potražiti 'pragmatično' rješenje za dogovor o Brexitu (EPA)

Ministri u britanskoj vladi održali su tajne razgovore o planovima da se za osam tjedana odgodi Brexit, piše britanski Telegraph, uz napomenu kako bi se time izlazak Velike Britanije iz Europske unije odgodio do 24. svibnja. 

Po dosadašnjim planovima, Velika Britanija treba izaći iz Europske unije 29. ožujka no britanski zastupnici odbijaju ratificirati sporazum koji je premijerka Theresa May postigla u pregovorima s Bruxellesom.

Ministri se nadaju da bi se EU mogao složiti s dvomjesečnim počekom nakon 29. ožujka.

May u četvrtak putuje u Bruxelles gdje će, kako je rekla u najavi susreta s europskim dužnosnicima, tražiti “pragmatično” rješenje za dogovor o Brexitu na koji bi pristali i Europska unija i britanski parlamentarci.

London i Bruxelles raspravljaju se oko toga treba li sadašnji dogovor Velike Britanije i EU-a iz studenog biti izmijenjen, zbog čega se sve više povećava mogućnost da se Brexit odgodi, da se postigne sporazum u posljednjem trenutku ili da Velika Britanija izađe bez sporazuma.

Zadržati otvorenu granicu između dvije Irske

Pregovarač EU-a za Brexit, Michel Barnier poručio je u međuvremenu da Europska unija neće ponovno otvarati pregovore o sporazumu o Brexitu, što uključuje i kontroverzni ‘backstop’. 

Njime je predviđeno da se zadrži otvorena granica na irskom otoku u slučaju da Velika Britanija napustili EU bez sporazuma.

Dodao je da se nakon odlaska Velike Britanije iz saveza može raditi na alternativnom rješenju za granicu Republike Irske koja je dio EU-a i Sjeverne Irske koja, kao dio Ujedinjenog Krajevstva, izlazi iz Unije.

May kaže kako je “nepokolebljiva” njena posvećenost da ne dođe do primjene tzv. tvrde granice između dvije Irske. 

Svjesna je da su mnogi u Sjevernoj Irskoj i Republici Irskoj zabrinuti, nakon što je odbačen sporazum o Brexitu.

Na referendumu održanom 23. lipnja 2016. godine većina Britanaca glasala je za izlazak iz EU.

Izvor: Agencije