Kharazi: Trump ‘štiti’ Saudijce tako što im uzima novac

Kharazi je odbacio mogućnost da će Saudijci moći postići bilo kakve ciljeve u Jemenu (Al Jazeera)

Kamal Kharazi, predsjednik Strateškog vijeća za vanjske poslove Irana, izjavio je za Al Jazeeru da američki predsjednik Donald Trump iscrpljuje finansijsku snagu Saudijske Arabije pod izgovorom da je štiti.

Ističe da Amerika pokušava proširiti tzv. strah od Irana zato što ta država posjeduje odbrambene sisteme.

Kharazi je spomenuo da Ujedinjeni Arapski Emirati provode oštru politiku protiv Irana i pokušavaju iskoristiti svaku priliku da mu se suprotstave, naglašavajući da će njegova zemlja odgovoriti na svaki pokušaj agresije ili napada na nju.

Reklama

‘Savez protiv Irana i Rusije’

O utjecaju američkih sankcija na izvoz iranske nafte rekao je da postoje države koje nisu saveznici SAD-a koje žele kupovati iransku naftu.

Naglasio je da će američki pokušaji da se obustavi izvoz iranske nafte propasti te da njegova zemlja zna kako izvoziti naftu na različite načine.

Također je rekao da će njegova zemlja ulagati napore u razvijanje svog raketnog sistema kako bi se mogla braniti, pozivajući države u regiji da se sastanu kako bi zajednički riješile svoje probleme bez uplitanja stranih sila.

Reklama

Kad je riječ o iranskom prisustvu u Siriji, Kharazi je naglasio da u toj državi nema iranskih vojnih baza, rekavši da su tamo samo neki iranski savjetnici, koji pomažu sirijskoj vojsci u borbi protiv “terorističkih grupa”.

Vezano za konferenciju o miru i sigurnosti na Bliskom istoku, koja je održana u srijedu i nastavlja se u četvrtak u Varšavi, Kharazi smatra da je to, zapravo, savez protiv Irana i Rusije.

Saudijci nastavljaju s bombardiranjem

Pozvao je zemlje svijeta da osude ponašanje saudijsko-emiratskog saveza u Jemenu, dok je na optužbe da Teheran naoružava pobunjene Huse odgovorio da niko ne može unijeti oružje u Jemen zbog opsade s kojom se ta država trenutno suočava.

Reklama

U istom kontekstu odbacio je mogućnost da će Saudijci moći postići bilo kakve ciljeve u Jemenu.

Rekao je da njegova zemlja podržava pregovore u Stockholmu o prekidu vatre između sukobljenih strana u Jemenu, ali je osudio to što je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom nastavila bombardirati jemenske gradove nakon sporazuma.

Izvor: Al Jazeera