Parlament Slovenije protiv referenduma o izbjeglicama i migrantima

Promjena stranačkih boja nakon izbora u Sloveniji nije uobičajena, ali nije zakonski zabranjena (EPA)

Parlament Slovenije u srijedu je odbio inicijativu dvije desne stranke da se održi referendum na kojem bi se birači odlučili o prihvaćanju ili odbacivanju globalnog kompakta o migracijama, odnosno Marakeškoj deklaraciji.

Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše i Nacionalna stranka (SNS) Zmage Jelinčiča predlagale su da birači na referendumu odgovaraju na pitanje: „Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izjednačuje legalne i ilegalne migracije?“.

Parlamentarni odbor za vanjsku politiku u srijedu je, nakon četvorosatne rasprave, odlučio da takav prijedlog nije adekvatan za početak zakonodavne procedure raspisivanja referenduma, a ‘za’ su glasovali samo predstavnici Janšine i Jelinčičeve stranke.

Reklama

Prije toga, pravna služba Parlamenta ocijenila je kako je predloženo referendumsko pitanje „nejasno“ i zato ne može biti postavljeno na referendumu te navela da odluke  o prihvaćanju međunarodnih sporazuma i konvencija donose Vlada ili Parlament i da ne mogu biti predmet referendumskog odlučivanja.

Uprkos početnim rezervama, Vlada Slovenije koju vodi premijer Marjan Šarec u decembru je prihvatila Marakešku deklaraciju, uz izjavu da je globalni kompakt o uređenim migracijama dobar korak kako bi se migracijski problemi počeli rješavati multilateralnom saradnjom, te kako se radi o političkom, a ne pravno obvezujućem aktu koji bi države prisilio na promjenu migracijske politike koja ostaje u nadležnosti država kao suvereno pravo.

Posljedica populizma

Sjednici vanjskopolitičkog odbora na kojoj je inicijativa za održavanje referenduma odbijena prisustvovao je i ministar vanjskih poslova Miro Cerar, podržavši stavove Vlade da je potpisivanje Marakeške deklaracije bilo pozitivan čin.

Reklama

Na tvrdnju opozicijske desnice da su nekontrolirane migracije iz islamskih država dovele do Brexita i urušavanja evropske sigurnosne politike, Cerar je kazao kako je Brexit „posljedica populizma i širenja lažnih vijesti“, pri čemu su državljani Velike Britanije, po njegovim riječima bili prevareni.

Većina višesatne rasprave prije odbacivanja inicijative o referendumu odvijala se između stranaka Ljevice, stranke koja je naklonjena primanju izbjeglica i migranata i predstavnika oporbenih desnih stranaka.

Zastupnici Ljevice optužili su inicijatore referenduma da govorom mržnje i otvorenim „rasizmom“ plaše obične građane pred nepostojećom prijetnjom i to iz vlastitih političkih motiva, dok su predstavnici opozicije Ljevicu optuživali da je kriva za ilegalne migracije koje mogu ugroziti nacionalni identitet i suverenost Slovenije.

Izvor: Agencije