Cerar će u Washingtonu s Pompeom o arbitraži s Hrvatskom

Zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu, Cerarova vlada tužila je Hrvatsku s argumentom da se radi o kršenju europskog prava (Al Jazeera)
Zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu, Cerarova vlada tužila je Hrvatsku s argumentom da se radi o kršenju europskog prava (Al Jazeera)

Slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, koji boravi u višednevnom posjetu SAD-u, izjavio je da će s američkim državnim tajnikom Mikeom Pompeom, s kojim se susreće u petak poslijepodne po američkom vremenu, uz ostalo razgovarati o graničnom sporu s Hrvatskom.

“Očekujem da će državnog tajnika zanimati naša ocjena prilika na zapadnom Balkanu, a u okviru toga namjeravam spomenuti i arbitražu o granici s Hrvatskom”, kazao je Cerar u razgovoru sa slovenskim novinarima koji prate njegov posjet, nakon što se u četvrtak sastao sa senatoricom Amy Klobuchar, koja po očevoj strani spada u četvrtu generaciju Amerikanaca slovenskog podrijetla.

“Hrvatska ne poštuje vladavinu prava, što je izvanredno loš signal za cijelu regiju zapadnog Balkana”, rekao je novinarima ministar i bivši premijer, čija je vlada Hrvatsku, zbog toga što ne želi primijeniti arbitražnu presudu, tužila sudu EU-a u Luksemburgu, s argumentom da se radi o kršenju europskog prava, prenosi Hina.

U izjavi je Cerar dodao kako je stajalište Hrvatske, prema kojemu je arbitražni proces bio nepovratno kompromitiran te da se radi o bilateralnom pitanju, “negativan signal” i za Europsku uniju.

Cerar: Članica EU-a krši načelo vladavine prava

“Mnogi naši sugovornici, političari najvišeg ranga, od Makedonije, Bugarske, Albanije i Srbije, kažu nam otvoreno: Kako EU od nas može očekivati da ćemo u procesu približavanja EU-u poštovati pravnu državu (vladavinu prava) ako to načelo krši članica EU-a jer ne primjenjuje odluku arbitraže, pri čemu naravno misle na Hrvatsku”, dodao je Cerar.

Hrvatska je odlukom Hrvatskog sabora i Vlade istupila iz arbitražnog postupka koji je trebao riješiti dugogodišnji granični prijepor o granici na moru jer je postupak, kako kaže, kompromitirala slovenska strana, zbog čega se ne smatra obvezanom lani objavljenim rješenjem ad hoc međunarodne arbitraže i nudi bilateralne pregovore Sloveniji da se taj problem riješi.

Slovenija, pak, tvrdi da je arbitražno rješenje obvezujuće za obje strane i da je s Hrvatskom moguć samo razgovor o tome kako odluku arbitara primijeniti.

Prema arbitražnoj presudi, Sloveniji bi pripalo više od dvije trećine Piranskog zaljeva / Savudrijske vale.

Prije polusatnog sastanka s Pompeom slovenski će ministar popodne razgovarati sa savjetnikom predsjednika Trumpa za nacionalnu sigurnost Johnom Boltonom.

Glavni je cilj Cerarova posjeta, prema ocjenama slovenskih analitičara, produbljivanje odnosa s SAD-om koji su, i po Cerarovu priznanju, u vrijeme njegove bivše vlade “zanemarivani”.

Zamrli odnosi s EU-om

Nova ih vlada Marjana Šarca želi unaprijediti i ojačati dijalog s Washingtonom, a Cerarov je posjet Washingtonu prvi na toj razini nakon osam godina.

“Odnosi s SAD-om zadnjih su godina bili zamrli i zato jer smo bili zaokupljeni posljedicama ekonomske krize, zbog čega smo se bavili sami sobom da bismo preživjeli”, kazao je Cerar u Washingtonu za ljubljansko Delo, dodavši kako očekuje da će se to sada popraviti.

“Važno je da s SAD-om imamo ojačani dijalog, da uravnotežimo našu politiku, nakon što se na razini ministarstva vanjskih poslova s SAD-om nije dovoljno radilo. To moramo nadoknaditi. Trudit ću se da imamo s SAD-om intenzivan odnos, da SAD u Sloveniji i dalje budu jak investitor,  kako bi u Washingtonu razumjeli da smo čvrsta saveznica u NATO savezu”, dodao je Cerar pred današnje razgovore u State Departmentu.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO