EU razmatra uvođenje novih sankcija Siriji

Članice EU-a navele su da podržavaju zračne napade koalicije predvođene SAD-om u Siriji (EPA)

Europska unija priopćila je u ponedjeljak da će razmotriti uvođenje sankcija Siriji zbog prošlotjedne upotrebe kemijskog oružja u napadu na Doumu u Istočnoj Ghouti.

“EU je u srpnju 2017. i ožujku 2018. uvela nove restriktivne mjere protiv sirijskih dužnosnika i znanstvenika zbog njihove uloge u razvoju i korištenju kemijskog oružja i spremna je razmotriti daljnje mjere”, navodi se u zajedničkom priopćenju ministara vanjskih poslova EU-a nakon sastanka u Luxembourgu.

Članice EU-a također su navele da podržavaju zračne napade koalicije predvođene SAD-om u Siriji, prenosi Anadolija. 

Reklama

Podrška EU-a napadu SAD-a, Francuske i Britanije

“Ciljani zračni napadi SAD-a, Francuske i Velike Britanije na skladišta kemijskog oružja u Siriji jesu određene mjere koje su poduzete s jedinim ciljem da spriječe upotrebu kemijskog oružja i kemijskih supstanci sirijskog režima u ubijanju svoga naroda”, navodi se u priopćenju. 

Kao odgovor na napad kemijskim oružjem na Doumu od 7. travnja, SAD, Velika Britanija i Francuska rano u subotu bombardirali su više položaja snaga režima Bashara al-Assada u Damasku i Homsu, a riječ je, među ostalim, o skladištima kemijskog oružja.

Europska je unija u ponedjeljak na sastanku u Luxembourgu snažno osudila sirijski režim za katastrofalnu humanitarnu situaciju u zemlji i upotrebu kemijskog oružja i pokazala “razumijevanje” za napade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije i Francuske, čiji je cilj bio uništenje kemijskog oružja te pozvala na oživljavanje političkog procesa jer nema “vojnog rješenja” za sirijsku krizu.

Izvor: Agencije