Al-Assad: Trošak obnove Sirije 400 milijardi dolara

Stanje u sirijskoj privredi bitno je pogoršano zbog kontinuiranog sukoba koji je počeo 2011, pokazuju CIA-ini podaci (Arhiva)

Dimitri Sabljin, zastupnik u ruskoj Dumi, izjavio je za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti da će, prema procjenama predsjednika Bashara al-Assada, Siriji trebati 400 milijardi američkih dolara za “obnovu infrastrukture”, za koju se očekuje da će trajati od 10 do 15 godina.

Sabljin je predvodio izaslanstvo ruskih parlamentaraca koje se u sirijskoj prijestonici sastalo s predsjednikom Al-Assadom.

Prema navodima ruskog zvaničnika, sirijski predsjednik rekao je da zapadne naftne i plinske kompanije nisu dobrodošle, za razliku od ruskih.

Stanje u sirijskoj privredi bitno pogoršano

Sirijski državni budžet za fiskalnu 2018. godinu iznosi 3.187 milijardi sirijskih funta (približno 6,19 milijardi dolara).

“Stanje u sirijskoj privredi bitno je pogoršano zbog kontinuiranog sukoba koji je počeo 2011. godine. Aktivnosti su u periodu od 2010. do 2017. pale za više od 70 posto”, pokazuju CIA-ini osnovni podaci o Siriji.

Sirijska državna agencija SANA potvrdila je sastanak sirijskog predsjednika i ruskog parlamentarnog izaslanstva, napominju ruski mediji, navodeći kao teme sastanka “tripartitni raketni napad, kampanju dezinformacija i laži u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda”.

Izvor: Agencije