Izrael: Palestinki Ahed al-Tamimi osam mjeseci zatvora

Tamimi je imala 16 godina u vrijeme napada (Anadolija)

Palestinska tinejdžerica Ahed al-Tamimi, kojoj se sudi zbog udaranja i šamaranja izraelskog vojnika na okupiranoj Zapadnoj obali, prihvatila je nagodbu s Izraelskim vojnim sudom, prema kojoj će ta 16-godišnjakinja provesti osam mjeseci u zatvoru, javlja Anadolija.

Izraelski dnevnik Haaretz naveo je da su izraelski sud i tinejdžerica nakon brojnih sudskih ročišta ipak postigli nagodbu.

Al-Tamimi je postala heroj palestinskog otpora nakon što je 15. decembra udarila izraelskog vojnika, a njena majka Nariman al-Tamimi sve to uživo prenosila posredstvom Facebooka.

Reklama

Izraelski vojnici vršili su raciju u njenom selu, nakon čega je tinejdžerica uhapšena.

Palestinska Rosa Parks

Njen advokat nije potvrdio informacije o sudskoj nagodbi, ali je ranije izjavio da ju je tužilaštvo ponudilo.

Palestinska tinejdžerica imala je 16 godina u vrijeme napada, a optužena je po 12 tačaka, među kojima je i fizički napad. Njena majka i rodica također su uhapšene i kažnjene.

Reklama

Njen slučaj privukao je veliku međunarodnu pažnju, a organizacija Amnesty International nazvala je Al-Tamimi palestinskom Rosom Parks, afroameričkom aktivisticom za ljudska prava i krojačicom koju je američki Kongres proglasio “majkom modernog Pokreta za ljudska prava”.

Izvor: Agencije