Palestinska tinejdžerica ostaje u zatvoru do kraja procesa

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru (EPA)

Šesnaestogodišnja Ahed Tamimi, koju Palestinci smatraju nacionalnom junakinjom, jer se već nekoliko godina suprotstavlja izraelskim vojnicima i policiji, ostat će u zatvoru do završetka suđenja zbog napada, odlučio je u srijedu izraelski vojni sud.

Ahed je uhapšena nakon što je 15. decembra snimljena kako se pred svojom kućom u selu na okupiranoj Zapadnoj obali suprotstavlja izraelskom vojniku.

Na videosnimku Ahed udara po ruci izraelskog oficira, a vojnika do njega udara po licu.

Obojica su naoružana i s kacigama, ali nisu uzvratili.

Uhapšeni majka i rođak

Vojnici su u selu razmješteni za vrijeme palestinskog protesta protiv izraelske politike izgradnje naselja na Zapadnoj obali, jednom od spornih pitanja koji su prepreka ponovnom pokretanju izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, zamrznutih od 2014. godine.

Londonski Amnesty International podsjeća da se incident dogodio istog dana kad je Ahedin petnaestogodišnji rođak pogođen u glavu gumenim metkom ispaljenim iz puške izraelskog vojnika.

Drugi je vojnik prethodno na njihovu kuću bacio suzavac, polomivši pritom prozore.

Kasnije su uhapšeni njena majka i rođak.

I oni su još uvijek u pritvoru.

‘Palestinska Ivana Orleanska’

Izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman pozdravio je odluku suda o zadržavanju Ahed Tamimi u zatvoru.

“Izrael neće dopustiti da se njegovim vojnicima nanosi zlo. Svi koji to pokušaju platit će visoku cijenu”, napisao je na Twitteru Lieberman.

Događaj je Tamimi pretvorio u simbol otpora za Palestince, a lijevo orijentirani izraelski list Haaretz piše kako Izrael riskira da se Tamimi pretvori u “palestinsku Ivanu Orleansku”.

Advokat mlade djevojke je kazao da će, u skladu s odlukom suda, proces protiv nje početi 31. januara.

Odrasla osoba optužena za napad na izraelskog vojnika može biti osuđena na 10 godina zatvora, ali u slučaju maloljetnika ishod nije takav, pojasnio je.

Poređenje s Malalom Yousafzai

Pozivajući na puštanje šesnaestogodišnje Tamimi na slobodu, Amnesty je u ponedjeljak objavio kako smatra da ništa što je djevojka napravila protiv naoružanog vojnika s kacigom “ne može opravdati zadržavanje jedne tinejdžerice u zatvoru”.

Međutim, podrška zapadnjačkih feminističkih grupa, boraca za ljudska prava i visokih dužnosnika koji se predstavljaju kao branitelji ljudskih prava i prava djevojaka ovaj je put izostala.

Kad je petnaestogodišnju pakistansku aktivistkinju Malalu Yousafzai ustrijelio u glavu član grupe Tehrik-e-Taliban, uslijedila je potpuno drugačija reakcija Zapada, prenosi Hina.

Posmatrači podsjećaju da se Ahed, poput Malale, bori protiv nepravde.

Organizirala je proteste protiv krađe zemlje i vode izraelskih doseljenika.

Roditelji i brat uhapšeni više puta

Zbog okupacije je izgubila ujaka i rođaka.

Njeni roditelji i brat uhapšeni su više puta, majku su ranije ustrijelili u nogu, a prije dvije godine internetom se proširio video na kojem Ahed pokušava spriječiti vojnika da odvede njenog mlađeg brata.

Analitičari smatraju da je svrstavanje nenaoružane maloljetne Palestinke u isti red s teroristima nedopustivo.

Međutim, izraelski ministar obrazovanja Naftali Bennet izjavio je kako smatra da bi Ahed i cijela njena porodica trebali doživotno završiti u zatvoru.

Izvor: Agencije