SAD finansirao afganistanske snage koje krše ljudska prava

Među slučajevima povrede ljudskih prava su mučenje zatvorenika i seksualno zlostavljanje djece (EPA)

Pentagon je financirao afganistanske sigurnosne i redarstvene snage premda su američki dužnosnici znali da su pripadnici tih postrojba kršili ljudska prava, tvrdi agencija američke vlade zadužena za nadzor djelovanja Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu.

S izvješća SIGAR-a, koje je u lipnju podneseno Kongresu, ovih dana je skinuta oznaka tajnosti, javlja AFP.

U njemu se tvrdi da je Pentagon više puta prekršio američko pravilo “Leahy Laws” po kojemu nije moguće pomagati stranim sigurnosnim snagama ako postoje vjerodostojne informacije o gaženju ljudskih prava s njihove strane.

Reklama

Tako je, prema izvješću, dvanaest postrojbi afganistanskih sigurnosnih snaga osumnjičenih za umiješanost u povrede ljudskih prava u 2013. godine nastavilo primati američka financijska sredstva na temelju “derogacijske odredbe” koja je 2014. primijenjena i na osam drugih postrojbi.

Zlostavljanje djece

Američko Ministarstvo obrane i State Department su “dobili potvrdu da su postrojbe afganistanskih sigurnosnih snaga nedvojbeno kršile ljudska prava”, istaknuo je SIGAR.

Pentagon je odgovorio kako se čini da američka agencija nije vodila računa o “izazovima na koje su američke snage nailazile tijekom uspostave i pružanja potpore afganistanskim sigurnosnim snagama”.

Reklama

Na dan 12. lipnja 2017. godine najmanje 2.106 američkih dužnosnika bilo je upoznato sa 75 slučajeva povrede ljudskih prava, među kojima su zlouporabe, mučenje zatvorenika i sedam slučajeva spolnog zlostavljanja djece, navodi se u izvješću.

Djeca su u Afganistanu žrtve “bacha bazi” (“igra s dječacima”), pedofilske prakse čvrsto ukorijenjene u policiji koja se sastoji u uzdržavanju dječaka koje se nerijetko otima iz obitelji, šminka i odijeva kao djevojčice, a služe kao plesači i spolno roblje, navodi se u izvješću.

“Razmjeri spolnog zlostavljanja djece koje su počinile afganistanske sigurnosne snage neće se možda nikad doznati”, zaključuje se u izvješću.

Reklama

Istraga o navodnim zločinima

Tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) zatražila je krajem prošle godine odobrenje za istragu o navodima za kršenja ljudskih prava u Afganistanu, uključujući optužbe protiv vojske SAD-a i Centralne obavještajne agencije (CIA) za silovanje i mučenje, zločine talibana protiv čovječnosti i ratne zločine afganistanskih sigurnosnih snaga.

Bilo je to prvi put da je tužiteljica tog suda, Fatou Bensouda, zatražila istragu protiv Amerikanaca zbog navoda o ratnim zločinima, navodi AP.

Iako Sjedinjene Američke Države nisu članica tog suda, američki državljani mogu biti optuženi za ratne zločine počinjene u državama koje jesu članice ovog suda, navela je agencija.

State Department priopćio je da analizira zahtjev tužiteljice za odobrenje istrage, ali je istaknuo da se protivi miješanju Međunarodnog kaznenog suda u Afganistanu.

Izvor: Agencije