Stoltenberg: Povećana aktivnost ruskih podmornica

NATO je poslije kraja Hladnog rata smanjio svoje mornaričke kapacitete, naročito za borbu protiv podmornica, ukazao je Stoltenberg (Reuters)

Glavnik tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je na povećanu aktivnost ruskih podmornica u Sredozemnom moru i Atlantskom oceanu.

“Rusija je snažno investirala u svoje mornaričke kapacitete, naročito u podmornice”, rekao je Stoltenberg u intervjuu koji je istovremeno dao Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitungu, Financial Timesu i Washington Postu.

“Aktivnosti ruskih podmornica su sada na najvišem nivou od Hladnog rata”, kazao je Stoltenberg.

Reklama

Po njegovim riječima, Moskva od 2014. godine ima 13 novih podmornica.

“Ruske podmornice operiraju u cijelom Atlantiku, kao i bliže našim obalama”, tvrdi.

Prijetnja za NATO

Sve to, prema njegovim riječima, predstavlja prijetnju transatlantskoj vojnoj alijansi jer može ugroziti veze između europskih i sjevernoameričkih saveznika.

Reklama

“Mi smo transatlantska alijansa i iz tog razloga moramo biti u stanju transportirati snage i opremu kroz Atlantik. Zbog toga nam trebaju sigurni i otvoreni morski putovi”, rekao je Stoltenberg.

U tom kontekstu, naveo je da NATO također planira uspostaviti novo zapovjedno mjesto za Atlantik i namjerava donijeti konkretniju odluku o novoj strukturi naredne godine.

“NATO je poslije kraja Hladnog rata smanjio svoje mornaričke kapacitete, naročito za borbu protiv podmornica”, kazao je Stoltenberg.

Izvor: Agencije