Video: Ruske podmornice iz Sredozemlja gađale ISIL u Siriji

 

[YouTube / Ministarstvo odbrane Rusije]

Podmornice ruske Crnomorske flote Veliki Novgorod i Kolpino ispalile su deset krstarećih projektila tipa “Kalibr” na pozicije oružane grupe Islamska država Irak i Levant kod grada Mayadina kako bi pomogle ofanzivu sirijske vojske na Deir ez-Zor, saopćio je danas glasnogovornik Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

“Podmornice Veliki Novgorod i Kolpino, koje su dio ruske Crnomorske flote, ispalile su dvije salve projektila ‘Kalibr’, a ispaljivanje je izvršeno iz Sredozemnog mora”, dodao je on, prenose ruske agencije.

Konašenkov je istakao da je ruski obavještajni sistem u Siriji otkrio najbitnija uporišta ISIL-a u provinciji Deir ez-Zor u protekloj sedmici.

Uništene željene mete

“Riječ je o komandnim lokacijama terorista, velikim lagerima oružja i municije, te hangarima s oklopom nedaleko od zajednice Mayadina. Udari na lokacije međunarodnih terorista kod Mayadina izvršeni su kako bi podržali uspješnu ofanzivu sirijske armije na putu ka centru ISIL-a u Deir ez-Zoru. Ispaljeno je deset raketa dok su podmornice bile ispod nivoa mora”, istakao je general.

Naveo je da je dobijena potvrda o “uništenju svih željenih meta” te da su načinjene “značajne štete ljudstvu i opremi ISIL-a u Mayadinu”.

Izvor: Agencije