SAD poziva na siguran povratak Rohinja u Mijanmar

Procjenjuje se da je u Bangladeš pobjeglo 607.320 Rohinja kako bi se spasili od ofanzive mijanmarske vojske (EPA)

Mijanmar mora stvoriti okruženje pogodno za siguran povratak stotina hiljada Rohinja muslimana koji su prešli u Bangladeš u bijegu od mijanmarske vojske, rekao je u subotu visoki američki zvaničnik.

“Oni (Mijanmar) su odgovorni za pokretanje tog procesa i garanciju sigurnog i zaštićenog prostora da se ljudi dobrovoljno vrate”, rekao je u subotu novinarima u Daki Simon Henshaw, vršitelj dužnosti pomoćnika američkog državnog sekretara za pitanje migracija.

Procjenjuje se da je u Bangladeš pobjeglo 607.320 Rohinja kako bi se spasili od ofanzive mijanmarske vojske protiv pobunjenika koji su 25. augusta izveli napade na niz policijskih stanica i vojnih baza. 

Reklama

Kako bi se upoznao sa stanjem na terenu, Henshaw je u petak posjetio okrug Cox's Bazar na jugoistoku Bangladeša gdje i dalje traje priljev Rohinja.

Nužnost istrage navoda o zločinima

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) tvrdi da je do petka navečer granicu prešlo 4.000 izbjeglica u 48 sati. 

Traumatizirani, gladni i u strahu za svoje živote, izbjeglice kampiraju na otvorenom na ničijoj zemlji između dvije država, saopćio je IOM. 

Reklama

Američki zvaničnik je situaciju opisao kao složenu, te je naglasio nužnost istrage navoda o zločinima u mijanmarskoj pokrajini Rakhine. 

Mijanmarsku je vlast pozvao da medijima i međunarodnim organizacijama dopusti pristup u tu saveznu državu koja je epicentar krize. 

Sjedinjene Države su za krizu izdvojile 32 miliona dolara pomoći. 

Izvor: Agencije