EU traži od Kongresa da zaštiti nuklearni sporazum s Iranom

Donald Trump je u petak povukao podršku sporazumu i naredio Kongresu da bude rigorozniji prema Iranu (EPA)

Ministri vanjskih poslova Evropske unije zatražili su od američkog Kongresa da zaštiti iranski nuklearni sporazum, nakon što mu je predsjednik SAD Donald Trump povukao podršku.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian izjavio je u ponedjeljak u Luksemburgu kako se “mi nadamo da Kongres neće dovesti u pitanje taj sporazum”.

Njegov holandski kolega Bert Koenders izjavio je da se sporazum tiče “sigurnosti svijeta. Također se nadam da će Kongres uvidjeti to i donijeti pravu odluku.”

Reklama

Trump je u petak povukao podršku sporazumu i naredio Kongresu da bude rigorozniji prema Iranu.

Izbjeći vojni sukob

Belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders kazao je da bi povlačenje od sporazuma kompromitiralo sve buduće pregovore o sjevernokorejskim nuklearnim ambicijama.

“Moramo biti u stanju pokazati da kada se nuklearni sporazum zaključi trebamo ga i poštovati”, izjavio je šef belgijske diplomatije, prenosi Associated Press.

Reklama

Trumpovo povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom moglo bi izazvati vojni sukob i pogoršati krizu sa Sjevernom Korejom, upozorio je i ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel.

“Kao Evropljani, veoma smo zabrinuti da bi nas odluka predsjednika SAD-a mogla poslati nazad u vojni sukob s Iranom”, rekao je Gabriel, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije