Trump: Bez podrške iranskom programu, ali ga ne odbacujem

Trumpov potez ne povlači SAD odmah iz sporazuma, ali potiče na akciju američki Kongres (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump objavio je da neće potvrditi iranski nuklearni sporazum, iako ga ne namjerava u potpunosti odbaciti.

Istovremeno je najavio kako će od Kongresa zatražiti uvođenje sankcija Iranskoj revolucionarnoj gardi.

Trump je, odbacujući sporazum između Irana i svjetskih sila, uključujući i SAD, rekao da “Iran ne živi u duhu sporazuma”, te da je u više navrata potvrdio da ne poštuje preuzete obveze.

“Kao što sam rekao mnogo puta, iranski nuklearni sporazum bio je jedan od najgorih poteza koje je SAD ikad povukao”, rekao je Trump tijekom govora iz Bijele kuće.

“Za mene, kao predsjednik SAD-a, to je neprihvatljivo”, dodao je.

Najavio je i kako će sa saveznicima razgovarati o izmjenama sporazuma.

Oštra reakcija iz EU

Odmah je reagirala i Europska unija. Šefica europske diplomacije Federica Mogherini poručila je kako sporazum s Iranom “ne pripada samo jednoj državi”, te odbacila Trumpovu odluku.

“Vjerujemo da će Kongres donijeti drugačiju odluku od one koju je najavio Trump. Sporazum nastavljamo primjenjivati”, rekla je Mogherini.

“Imamo kolektivnu odgovornost za sačuvamo dogovor, prije svega zbog naše kolektivne sigurnosti. Iran nije kršio dogovor”, potvrdila je.

Trumpov potez ne povlači SAD odmah iz sporazuma, ali potiče na akciju američki Kongres, prenose agencije.

Kongres sada imaju neobvezujuće 60-dnevno razdoblje kako bi raspravili detalje sporazum i odlučili hoće li ponovno nametnuti sankcije Iranu.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu “potvrditi” poštuje li Iran ugovor i je li potonji u nacionalnom interesu SAD-a.

Pripremio ‘nekoliko važnih koraka’

Trump je u svom govoru podsjetio kako je njegova administracija pripremila “nekoliko važnih koraka kako bi se suprotstavili iranskom režimu da nikad ne bi mogao izgraditi nuklearno oružje”.

Naveo je kako “iranski režim pruža pomoć Al-Kaidi, Hezbollahu, Hamasu, talibanima i drugim terorističkim mrežama, ugnjetava vlastite građane, ali i podržava Assadov režim”

“Shvatili smo ozbiljnost situacije, pokušavali više godine da zaustavimo izradu nuklearnog oružja, uveli im sankcije, a prethodna administracija im je ukinula sankcije. Kontroverzni sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisan je 2015. godine, a oni su ga najmanje dva puta prekršili”, rekao je Trump.

Procijenjeno je da će Trumpov dugo najavljivani korak protiv međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu značiti agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali i poremetiti američke odnose s europskim saveznicima.

Međunarodni promatrači tvrde da Iran u potpunosti poštuje odredbe nuklearnog sporazuma.

Iran zaprijetio osvetom

Iran je, uoči Trumpova govora, obećao da će uzvratiti na svaku akciju protiv njegove vojske i optužio SAD da krši duh nuklearnog sporazuma.

“Iran će snažno odgovoriti na bilo kakvu akciju protiv njegove vojske, uključujući i postrojbe revolucionarne garde”, izjavio je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova za javnu televiziju.

Dodao je da će Iran nastaviti jačati svoju obranu, uključujući balistički program.

Američke sankcije protiv Revolucionarne garde mogle bi ozbiljno naštetiti, jer Čuvari revolucije nadziru znatne dijelove iranskog gospodarstva.

Izvor: Al Jazeera i agencije 


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO