Iran polaže nade u europski otpor Trumpu

Mohammad Javad Zarif
Zarif: Sporazum je test mogu li Europljani neovisno o SAD-u igrati samostalnu ulogu na političkoj pozornici (EPA)

Iran polaže nade u Europu da će pružiti “otpor” američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i zaštititi međunarodni sporazum o iranskom nuklearnom programu potpisan 2015., prenose iranski mediji.

“Otpor Europljana pokazat će može li se nuklearni sporazum nastaviti ili ne”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif.

Iran će, rekao je, poštivati sporazum sve dok budu i europski partneri, prenosi Hina.

Trump je u petak rekao da ne može potvrditi da Iran poštuje taj sporazum, ocijenivši da po američkom zakonu sporazum nije u najboljem interesu SAD-a.

Američki Kongres ima sada 60 dana da odluči hoće li ponovno uvesti sankcije Iranu.

May, Merkel i Macron predani sporazumu

Britanska premijerka Theresa May, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron ponovili su u petak navečer u zajedničkoj izjavi svoju predanost sporazumu s Iranom.

Europa odbacuje Trumpove kritike sporazuma, rekao je Zarif, dodajući da je to logično jer europske zemlje imaju više geopolitičkog interesa, kao i gospodarskog, u Iranu od SAD-a.

“Nuklearni sporazum je međutim također test mogu li Europljani neovisno o SAD-u igrati samostalnu ulogu na svjetskoj političkoj pozornici ili ne”, rekao je.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani naglasio je također da će se Iran pridržavati sporazuma sve dok to budu činili i drugi partneri.

Iran je po tom sporazumu odustao od razvoja nuklearnog oružja u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO