Kako je sve počelo: Pučisti ranije krenuli u akciju

Sedmicu dana nakon što je spriječen vojni udar u Turskoj, postaje jasnije kako je sve počelo i šta se tačno dešavalo.

Kako tvrde vladini zvaničnici, visokorangirani oficiri i načelnik Turske obavještajne agencije saznali su nekoliko sati ranije da se priprema vojni udar, što je pučiste natjeralo da krenu u realizaciju plana najmanje šest sati prije planiranog početka.

U petak 15. jula, oko 22:30 po lokalnom vremenu, tenkovi i vojnici blokirali su dva ključna mosta u Istanbulu. Nakon tih prizora mnogi u svijetu, ali i Turskoj, shvatili su da je počeo vojni udar.

Reklama

Zavjera otkrivena par sati ranije

Ali prema novim vladinim informacijama, zavjerenici nisu planirali da vojni udar tako počne. Krenuli su u akciju nakon što je obavještajna služba došla do kompromitujućih informacija. 

Sve je počelo u 16 sati po lokalnom vremenu u Ankari. Turska obavještajna agencija tvrdi da je presrela razgovore koji ukazuju na zavjeru za svrgavanje vlade. Također su primijetili sumnjive pokrete nekih vojnih jedinica.  

Reklama

Ubrzo nakon toga, Hakan Fidan, šef obavještajne agencije, odjurio je u generalštab turskih vojnih snaga.  S obzirom da nema ovlasti nad vojnim snagama, želio je razgovarati s nekim ko ima takve ovlasti.

Glavnokomandujući vojnih snaga, načelnik Generalštaba Hulusi Akar do 18:30 naredio je svim vojnim snagama da obustave pokrete. Sve letjelice su prizemljene.

Turska vlada je navela da su se zavjerenici zabrinuli da bi njihov plan mogao biti otkriven, a oni uhapšeni, te su zbog toga ranije pokrenuli udar.

Reklama

Počeli su s generalom Akarom, kojeg su navodno pokušali nasilu pridobiti. On je odbio da im se pridruži. Drugi visokorangirani oficiri su uzeti kao taoci.

U 20 sati obavještajna agencija je potvrdila da je vojni udar u toku. Organizatori vojnog udara pokušali su pridobiti komandanta 1. armije smještene u Istanbulu. Umit Dundar je odmah nazvao predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, koji je s porodicom bio na odmoru u Marmarisu. Potvrdio je da 1. armija ostaje odana vladi.

Predsjedniku je garantovao sigurnost ako doleti u Istanbul.

Reklama

Spriječen vojni udar

Dundar je naredio da dva aviona F4 presretnu dva vojna aviona F16 koja su kružila iznad Istanbula u cilju podrške vojnom udaru, a 15 minuta nakon što je predsjednik napustio Marmaris, helikopter je napao hotel u kojem je boravio.

Dok se na zemlji odvijala drama, avion u kojem je bio predsjednik 90 minuta je kružio iznad Istanbula. Sletio je tek nakon što je policija osigurala Aerodrom Ataturk, uz pomoć velikog broja pristalica predsjednika Erdogana.

U 03:45 u subotu 16. jula, vojnici koji su pokušali izvesti udar, počeli su se predavati.

Ubrzo nakon toga pristalice su dočekale predsjednika na istanbulskom aerodromu. Prema preliminarnoj istrazi vlade, Erdogan je umalo izbjegao smjenu i svrgavanje vlade.

Izvor: Al Jazeera