Turska ne odustaje od dogovora s EU-om

Sporazum Turcima treba omogućiti putovanje bez viza u zamjenu za ograničavanje ilegalne migracije (EPA)

Turska ne planira odustati od dogovora s Evropskom unijom o vraćanju izbjeglica i migranata koji su ilegalno stigli u Evropu s turske teritorije, rekao je zamjenik turskog premijera Numan Kurtulmus.

“Sada je na Evropskoj uniji da ispuni svoje obaveze. Vjerujem da će se držati sporazuma, jer je Turska za nju veoma mnogo učinila.

Poništenje sporazuma nije u našim planovima, te ćemo nastaviti izvršavati svoj dio dogovora kako bi uspio”, rekao je Kurtulmus novinarima nakon sastanka ministara, prenosi Hina.

Reklama

“Pad broja dolazaka izbjeglica i migranata u Evropu jasan je dokaz da je Turska ozbiljno pristupila dogovoru”, dodao je, upozorivši kako sporazum ne smije biti pitanje unutrašnje politike u državama EU-a.

Cavusoglu: Nema sporazuma bez ukidanja viza

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u međuvremenu je upozorio kako će “Turska morati suspendovati sporazum s Evropskom unijom o zaustavljanju priliva migranata i izbjeglica u Evropu, ako ne bude dogovora o viznoj liberalizaciji za turske državljane”.

Reklama

Cavusoglu je za turske medije, također, izjavio kako Njemačka vlada mora jasno pokazati da njen stav nije u skladu s rezolucijom Bundestaga o genocidu nad Armencima 1915. godine.

Sporni zakon

Dogovor Brisela i Ankare o zaustavljanju priljeva izbjeglica i migranata ometen je sporom u vezi s turskim antiterorističkim zakonom koji Evropska unija želi uskladiti sa svojim standardima.

Reklama

Turska optužuje Evropu da sprečava provedbu sporazuma koji bi Turcima trebao omogućiti putovanje bez viza u zamjenu za ograničavanje ilegalne migracije.

Turska vlada navodi kako je već dostigla kriterije EU-a za bezvizno putovanje te da neće odustati od svog antiterorističkog zakona.

Izvor: Agencije