Bitka za Austriju – desničar protiv proevropskog kandidata

Dan uoči ponovljenih izbora u Austriji, sve ukazuje na to da su građani podijeljeni.

Austrijanci će u ovoj izbornoj godini ponovno birati između dva ista kandidata: Norbert Hofer kandidat je Stranke slobodnjaka koja se smatra krajnje desnom, a Alexander Van Der Bellen je nezavisni kandidat s podrškom stranke Zelenih.

 

Reklama

Dvojica kandidata bila su u utrci i krajem svibnja ove godine. No, Vrhovni sud je, zbog greške u proceduri, pobjedu Van Der Bellena poništio.

 

Reklama

Stoga je ured predsjednika Republike Austrije prazan gotovo pola godine. Dok Austrijanci ne izaberu novu osobu za to mjesto, dužnost predsjednika obnašaju predsjednici parlamenta.

Desničar protiv elita

Norbert Hofer, kandidat Stranke slobodnjaka, smatra se krajnjim desničarem. Kampanja mu se zasniva na borbi protiv aktualne domaće, ali i europske političke elite.

Reklama

“Mnogi političari na europskom nivou, ali i u zemljama članicama, nažalost, tokom godina gube kontakt s građanima. Nema više povezanosti među političarima i ljudima. Neki od njih čak dobivaju ideju kako bi trebalo mijenjati građane. I ja kažem da treba ići u suprotnom smjeru. Trebamo promijeniti političare”, poručuje Hofer.

Podržavaju ga birači, koji u njemu vide promjene.

“Mislim da je on jedinstven. Mlad je i ljudi su mu dragi”, kaže Ilse Weber.

Reklama

“Norbert Hofer je zasigurno prizemljen. Svojim srcem i umom donosi novu kvalitetu u politiku”, dodaje Lisa Fruehmesser.

Svoju antieuropsku retoriku je za ovu ponovljenu rundu izbora ublažio.

“Nakon što je Velika Britanija izglasala izlazak iz Europske unije, Norbert Hofer je i svoje sunarodnjake pozvao da se izjasne o tome. No, kada je došla odluka o ponavljanju izbora, svoj poziv je povukao. Sada se zalaže za reformu Unije”, javila je Al Jazeerina reporterka Katarina Stano.

Reklama

Dvije suprotnosti

Suprotno antieuropskom Hoferu, nezavisni kandidat Alexander Van Der Bellen je proeuropski, a u političkom smislu – lijevi centar.

“Nije riječ samo o dvoje ljudi. Naravno, i to je važno, ali u pitanju je prije svega to kojim smjerom ide naša zemlja Austrija. Želimo li graditi stare granice i ograđivati se? I želimo li u budućnost ići sami i usamljeni? Ili želimo da Austrija ostane važan član Evropske unije”, pita Van Der Bellen.

Podržavaju ga birači koji se protive svemu što predstavlja desničar Hofer.

Reklama

“Zalaže se za jednaka prava žena i homoseksualaca. To mi je veoma važno”, kaže Laura Matzig.

“Ima divnu osobnost. Utjelovljuje liberalnu, kozmopolitsku, modernu Europu”, smatra Gerhard Ladstatter.

Nepravilnosti u postupku

I upravo Van Der Bellen je na prošlim, sada nevažećim izborima, pobijedio.

Krajem svibnja razlika u glasovima bila je manja od jednog postotka. Konkretno, o 30-ak tisuća glasova razlike. Taj je rezultat poništen.

Analitičar Thomas Hofer objašnjava kako se izbori ponavljaju isključivo zbog nepravilnosti u postupcima.

“Rezultat se ni na koji način nije osporavao. Nije bilo nikakvog ponovnog pobrojavanja glasova. Riječ je samo o činjenici da se pojedini službenici koji su otvarali glasove pristigle poštom nisu u potpunosti pridržavali strogih pravila, a to je da omotnice ne smiju otvoriti prije ponedjeljka u devet sati ujutro, dan nakon izbora.  Zato je Vrhovni sud zaključio da je u teoriji moglo doći do manipulacija. U praksi nisu našli nikakve manipulacije”, objašnjava Hofer.

Zbog toga su pravila za ovu ponovljenu rundu izbora dodatno zaoštrena. A tko će ući u predsjednički ured službeno će biti poznato kasnije nego uobičajeno.

Izvor: Al Jazeera