Ukrajina testira rakete, ruski brodovi kod obale Krima

Raketna testiranja Ukrajine razbjesnila su Rusiju (EPA)

Kijev je danas počeo dvodnevna raketna testiranja u južnom dijelu zemlje, nedaleko od Krima, dok su, kao odgovor na to, ratni brodovi ruske Crnomorske flote zauzeli položaje kod zapadne obale Krima kako bi pomogli da se ojača zračna odbrana poluostrva.

Raketna testiranja Ukrajine razbjesnila su Rusiju, koja je svoje zračne snage stavila u visok stepen borbene pripravnosti.

Ministarstvo odbrane u Moskvi saopćilo je da će Rusija odgovoriti na ukrajinske vojne vježbe tako što će oboriti sve rakete koje se nađu u zoni letova iznad Simferopolja i Odese.

Reklama

To je najavio i glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov riječima da će takve mjere biti preduzete ukoliko se procijeni da postoji opasnost od raketa. 

“Vojni brodovi Crnomorske flote zauzeli su položaje u blizini zapadne obale Krima tokom planiranih ukrajinskih raketnih testiranja od 1. do 2. decembra”, rekao je vojni izvor na Krimu agenciji RIA Novosti.

Ruske snage u pripravnosti

On je dodao da su brodske jedinice zračne odbrane u pojačanoj pripravnosti i da je njihova oprema dizajnirana prije svega da obori teške antibrodske i krstareće rakete.

Reklama

“Zajedno sa jedinicama zračne odbrane baziranim na kopnu na Krimu, brodovi formiraju praktično neprobojan štit od neprijateljskih raketa”, istakao je isti vojni izvor.

Ukrajinski vojni zvaničnik Vladimir Križanovski rekao je da su vježbe počele i da sve teče glatko, te da se testovi izvode u skladu sa međunarodnim pravom, najmanje 30 kilometara od krimskog zračnog prostora, prenosi Reuters.

“Stoga bi bilo pogrešno zamjerati Ukrajini”, zaključio je Križanovski.

Reklama

Neimenovani izvor krimskih vojnih struktura rekao je jučer da su ruske snage zračne odbrane na Krimu stavljene u visoki stepen borbene pripravnosti zbog lansiranja ukrajinskih raketa u Crnom moru. 

“Ukrajinske vježbe raketnog lansiranja predstavljaju vrstu promotivnog poteza usmjerenog na stvaranje napete situacije, ali vojska u svakom slučaju to vidi kao realnu i potencijalnu prijetnju te su stoga ruske snage zračne odbrane na Krimu stavljene u visoku pripravnost”, naveo je isti izvor, a prenio Tass.

To se, prema njegovim riječima, odnosi ne samo na zračne snage koje su bazirane na kopnu, već i na one koje su vezane za brodove jer su, kako je objasnio, brodovi Crnomorske flote samoodržive borbene jedinice za suzbijanje bilo kakvih prijetnji.

Izvor: Agencije