Ukrajina i Rusija zveckaju oružjem oko Krima

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u četvrtak kako je naredio svim vojnim jedinicama u blizini Krima i u istočnoj regiji Donbas da budu u stanju najviše pripravnosti nakon što je Rusija u srijedu optužila Kijev za upad u Krim.

U odvojenoj izjavi, glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je kako Ukrajina od srijede održava ranije isplanirane vojne vježbe u južnoj Ukrajini.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Kijev da koristi terorističke taktike kako bi isprovocirao novi sukob i destabilizirao Krim, regiju koju je Moskva anektirala 2014. godine.

Ukrajina odbacuje ove optužbe, nazivajući ih ciničnim izgovorom za nove vojne prijetnje Ukrajini.

“Kao što znate, prvo je reagiralo ukrajinsko Ministarstvo odbrane, koje je u saopćenju vrlo jasno naglasilo da nije bilo nikakvih vojnih aktivnosti duž granice sa Krimom, kao i da Ukrajina nikad nije pokušala svoje probleme s Rusijom riješiti vojnim putem. Ovo je provokacija Ruske Federacije”, kazao je Volodimir Jelčenko, ukrajinski ambasador pri UN-u.

Navodi o sabotaži

Moskva je u srijedu objavila da je spriječila skupinu naoružanih sabotera koji su podvodnim putem htjeli ući na Krim.

Ruske novine Kommersant u četvrtak su citirale izjavu neimenovanih sigurnosnih izvora da je uhapšena grupa planirala napade na Krim kako bi uništila tamošnju turističku industriju.

Izvori dodaju kako je dvoje od sedmero sabotera ubijeno, a ostali su pritvoreni. Većina njih bili su stanovnici Krima, a neki su imali i ruske pasoše.

Navodno su planirali niz bombaških napada na turističke ciljeve na Krimu, a imali su za cilj bio proširiti paniku, a ne ubiti nekoga.

Ruske vježbe

Ruska mornarica planira održati vježbe u Crnom moru u kojima bi radila na odbijanju podvodnih napada, objavile su ruske novinske agencije u četvrtak, citirajući ministra odbrane.

SAD zasad ne vidi da išta potvrđuje ruske optužbe o ukrajinskom upadu na Krim, rekao je u četvrtak američki ambasador u Ukrajini Geoffrey Pyatt, dodavši kako američke sankcije protiv Rusije ostaju na snazi dok se taj poluotok ne vrati Ukrajini.

“Rusija ima historiju čestih lažnih optužbi Ukrajine kako bi skrenuli pažnju sa svojih ilegalnih radnji”, napisao je Pyatt na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije