Erdogan za komisiju o događajima iz 1915.

'Ako sporno pitanje razmatramo izvan historijskih okvira i ispolitiziramo, to bi najviše štetilo Armencima', smatra Erdogan (EPA)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je kako bi politiziranje događaja iz 1915. godine, koje je Europski parlament u posebnoj rezoluciji okarakterizirao kao genocid nad Armencima, najviše štete nanijelo samim Armencima.

Erdogan je izrazio spremnost da se formira zajednička komisija koja bi istražila događaje s početka 20. stoljeća.

“Poručujem Armencima da bi, ako to pitanje razmatramo izvan povijesnih okvira i ispolitiziramo, to najviše štetilo njima. Vrlo dobro znamo da cilj onih koji su donijeli ovakve odluke i koji su davali razne izjave o tome, nije da zaštite pravdu i prava Armenaca”, rekao je Erdogan.

Reklama

Erdogan je podsjetio kako u Turskoj živi gotovo 40.000 Armenaca.

“Osim toga, u Turskoj smo ugostili i Armence koji su izbjegli iz Armenije. Jesmo li im nanijeli nepravdu? Zar ih nismo ugostili? Kako možete onda davati takve izjave?”, upitao je Erdogan.

Predmet spora dugo godina

Reklama

“Donesite dokumente o tome i da osnujemo zajedničku komisiju. Neka sjednu i neka istraže sve aspekte tog pitanja”, istaknuo je Erdogan, napominjuću da su “vrata Turske za Armeniju i dalje otvorena”.

Sporni događaji iz 1915. godine datiraju iz Prvog svjetskog rata, kada se dio armenskog stanovništva, koji je živio u Osmanskom carstvu, pridružio Rusima koji su upali na turski teritorij i pobunili se. Ti događaji su godinama predmet spora između Armenije i Turske.

Armenski lobi na međunarodnoj sceni radi na prikupljanju podrške za tvrdnju da su Armenci tada bili žrtve genocida, dok Turska smatra da bi ocjenu o karakteru tih događanja trebali dati povjesničari.

Reklama

Na Rezoluciju Europskog parlamenta, kojom je pružena podrška tvrdnjama armenske strane u vezi sa događajima iz 1915. godine, oštro je reagirala službena Turska.

Rezolucijom o genocidu nad Armencima Europski parlament je pozvao Tursku da “prizna taj genocid”, kao i zemlje članice Europske unije i europske institucije koje to još nisu uradile.

Parlament je velikom većinom usvojio Rezoluciju, neobvezujućeg karaktera, te apelirao na Tursku da podrži proces pomirenja između dva naroda.

U dokumentu se navodi da bi Turska “trebala početi iskrenu javnu debatu o tome da prizna genocid” te da bi ta zemlja trebala “normalizirati odnose s Armenijom”.

Izvor: Agencije