Kanada proširuje zračne udare na ISIL

Ovim proširenjem Kanada bi postala druga članica NATO-a koja bi pored SAD-a učestvovala u napadima na položaje ISIL-a u Siriji (Reuters)

Kanadska vlada saopćila je da namjerava da proširiti svoju vojnu misiju protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) pokretanjem zračnih udara, pored Iraka, na položaje te naoružane grupe u Siriji.

Kanada, također, namjerava da produži trajanje vojne misije do kraja marta 2016. godine, navodi se u prijedlogu vlade.

Kanadski premijer Stephen Harper izjavio je da ISIL predstavlja suštinsku prijetnju Kanadi, prenio je Tanjug.

Reklama

“Nastavak slabljenja ISIL-a zahtijevat će napad na njene operacije i infrastrukturu tamo gdje se su locirani, uključujući Siriju”, stoji u prijedlogu.

Prijedlog kanadske vlade najverovatnije će biti usvojen u parlamentu, pošto vladajuća Konzervativna stranka premijera Harpera ima većinu u Donjem domu parlamenta.

Ta država ima oko 70 specijalaca koji djeluju na sjeveru Iraka i šest aviona koji učestvuju u zračnim udarima koalicionih snaga na položaje ISIL-a u Iraku.

Reklama

Usvajanjem prijedloga, Kanada bi postala druga članica NATO-a koja bi pored SAD-a učestvovala u napadima na položaje ISIL-a u Siriji koje također bombardiraju zrakoplovne snage Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Sirijci ‘zaboravljeni’

U međuvremenu, generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon rekao je da se Sirijci sve više osjećaju zaboravljenim od svijeta, nakon četiri godine rata u kojem je poginulo skoro četvrt miliona ljudi.

Reklama

U izvještaju o pogoršanju humanitarne krize u Siriji, Ban je rekao da je zbog razaranja u borbama oko 7,6 miliona postalo interno raseljeno, prenio je AFP.

Još 3,9 miliona ljudi je izbjeglo u susjedne zemlje i u sjevernu Afriku.

“Svaki dan donosi više smrti, raseljavanja i uništavanja”, kaže se u izvještaju UN-a.

Ban je u izvještaju naveo da je 12,2 miliona Sirijaca tražilo humanitarnu pomoć unutar zemlje.

Sukob je ušao u petu godinu, a skoro polovina ukupnog broja Sirijaca je bila primorana da napusti svoju kuću.

Izvor: Agencije