ISIL objavio listu za odstrel vojnika SAD-a

Internetska stranica kojom navodno upravlja grupa Islamska država Irak i Levant je objavila, kako tvrde, listu imena, adresa i fotografija stotinu pripadnika američke vojske, te je upućen poziv simpatizerima ISIL-a da ubiju te Amerikance.

Nakon objavljivanja ovih informacija, Pentagon je saopćio da istražuju slučaj.

“Ne mogu potvrditi tačnost informacija, ali istražujemo to”, citirao je u nedjelju Reuters neimenovanog zvaničnika američkog Ministarstva odbrane.

“Mi uvijek pozivamo naše osoblje da prate i primjenjuju procedure zaštite operacija”, dodao je zvaničnik.

Internetska stranica koju vodi grupa koja sebe naziva Hakerska divizija Islamske države poziva pristalice da “poduzmu konačni korak” u ubijanju, navodeći da su im to olakšali objavljivanjem informacija.

Nepotvrđene informacije

Autentičnost stranice i povezanost sa ISIL-om još nije potvrđena.

“Sa ogromnom količinom podataka koje dobijamo sa raznih servera i baza podataka, odlučili smo da objavilo 100 adresa, tako da naša braća koja žive u Americi mogu da se pozabave s vama”, navela je grupa u poruci objavljenoj na engleskom jeziku.

The New York Times je objavio da se ne čini da je informacija o vojnicima hakirana sa servera Vlade SAD-a, te je citiran neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane koji je kazao da se većina informacija može naći u javno dostupnim stranicama za pretraživanje adresa te na društvenim mrežama.

List je citirao zvaničnika koji je kazao da se čini da je lista sastavljena od osoblja čija imena su objavljena u časopisima i novinama u vezi zračnih napada na borce ISIL-a.

Oružana grupa kontrolira dijelove Sirije i Iraka i redovno su meta zračnih napada koalicije koju predvode Sjedinjene Američke Države.

U objavi su navedeni, kako grupa tvrdi, imena, rodovi vojske, fotografije i adrese stanovanja navedenih pojedinaca.

U objavi su također navedeni vojni činovi, ali ne za sve navedene vojnike.

Izvor: Agencije