Crveni krst spreman za kontakt s ISIL-om

Oblasti pod kontrolom ISIL-a prilično su nedostupne svakom humanitarcu (EPA)

Međunarodni komitet Crvenog krsta potvrdio je da pokušava stupiti u kontakt s Islamskom državom Irak i Levant kako bi dostavio humanitarnu pomoć stanovništvu u oblastima pod kontrolom te oružane grupe.

Generalni direktor ICRC-a Yves Daccord izjavio je za AP da Crveni krst, kao “radikalno neutralna” organizacija, pokušava uspostaviti odnos s ISIL-om “gdje god je to moguće”.

Prema njegovim riječima, u Siriji je to veoma teško postići, jer su neke oblasti pod kontrolom te grupe “prilično nedostupne svakom humanitarcu”.

Reklama

Daccord kaže da se Crveni krst, iznad svega, treba fokusirati na Sirijce u zemlji, što znači stupanje u kontakt sa svim mogućim stranama u sukobu, uključujući ISIL.

“Pokušavamo uspostaviti neke veze u Iraku, možda s ljudima ‘srednjeg nivoa’, ljudima koji podržavaju ISIL. Nastojimo naći neka rješenja na pragmatičnoj osnovi”, dodao je.

Neutralna reputacija

Reklama

Daccord kaže da bi Crvenom krstu reputacija nezavisne i nepristrasne organizacije mogla pomoći da postigne cilj i dopre do najugroženijih.

Prema njegovim riječima, u Siriji je blizu osam miliona interno raseljenih, uglavnom najsiromašnijih, koji nisu mogli pobjeći.

“Mi smo samo humanitarna organizacija – ni manje ni više”, istakao je Daccord.

Izjavu AP-u dao je u Ženevi na početku velikog skupa koji Crveni krst i Crveni polumjesec organiziraju svake četiri godine.

Izvor: Agencije