McCain traži kopnenu akciju protiv ISIL-a

McCain smatra da su nužne kopnene snage u borbi protiv ISIL-a (Getty Images)

Senator Sjedinjenih Američkih Država John McCain apelirao je na razmještanje međunarodnih kopnenih snaga u borbi protiv boraca grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i Iraku, tokom posjete Bliskom istoku sa delegacijom Senata.

“Mjesecima bombardiramo (sirijski pogranični grad) Kobane i još nismo istjerali ISIL”, rekao je predsjedavajući komiteta oružanih službi Senata novinarima u Jerusalemu, prenosi Tanjug.

“Otkako je počela zračna kampanja, ISIL je proširio svoju teritoriju”, dodao je on, kako prenosi AFP.

Reklama

McCain je kazao da je u stvarnosti potrebno više vojnika na kopnu, da su potrebni obavještajci i specijalne snage i da se ne može odnositi prema Iraku i Siriji kao različitim bojnim poljima, jer je to isti neprijatelj.

“Imat ćemo zonu zabrane letova koja će omogućiti tampon kako bismo ne samo obučavali i opremali (pobunjenike), već brinuli o izbjeglicama”, rekao je McCain.

Grupa Islamska država Irak i Levant je započela ofanzivu na Kobani sredinom septembra i zamalo je preuzela grad.

Reklama

Ali, kurdski borci su uz pomoć zračnih udara, u kampanji koju predvodi SAD, postepeno ponovno osvojili tu teritoriju.

Delegacija SAD-a

McCain predvodi delegaciju senatora SAD-a u posjeti regionu, koja uključuje posjetu Izraelu, Kataru i Saudijskoj Arabiji.

Reklama

Vojska Sjedinjenih Američkih Država će poslati više od 400 vojnika da obučavaju sirijske pobunjeničke snage kao dio dugoplaniranog nastojanja da se izgradi umjerena opozicija.

Oni će se obučavati u Saudijskoj Arabiji, Turskoj i Kataru i očekuje se da počnu početkom proljeća, saopštio je Pentagon, prenosi AFP.

Neke pobunjeničke grupe, poslanici i saveznici optužili su američkog predsjednika Baracka Obamu, koji se brine da će SAD biti uvučen u građanski rat u Siriji, da suviše sporo pomaže sirijskoj opoziciji.

Vojnici SAD-a su već počeli da obučavaju kurdske i snage iračke Vlade u borbi protiv ISIL-a sa blizu 2.100 Amerikanaca razmještenih u Iraku.

Izvor: Agencije