Hollande: Morali smo intervenirati u Siriji

Francois Hollande: Međunarodna zajednica je morala djelovati već krajem augusta 2013. godine (Getty Images)

Francuski predsjednik Francois Hollande u srijedu je ponovo izrazio žaljenje što međunarodna zajednica nije vojno intervenirala u Siriji krajem ljeta 2013. godine, kao što je predlagala Francuska, a prilikom novogodišnje čestitke oružanim snagama na nosaču aviona “Charles de Gaulle”, prenosi Hina.

Nosač aviona, koji će ploviti u Irak, omogućit će, “u slučaju potrebe”, da “operacije u Iraku budu još snažnije i djelotvornije” u okviru francuskih udara na grupu Islamska država Irak i Levant, rekao je francuski predsjednik.

“Još žalim (…) što međunarodna zajednica nije pravovremeno reagirala kako bi zaustavila pokolje u Siriji i spriječila ekstremiste da osvoje još više teritorija”, kazao je.

“Međunarodna zajednica je morala djelovati već krajem augusta i početkom septembra 2013. godine. Francuska je bila spremna, naredbe su bile izdane i oprema je bila na licu mjesta. Izabran je drugi put. Vidimo njegove rezultate”, rekao je Hollande.

Za francusku vojsku 31,4 milijarde eura

Zbog neočekivane odluke američkog predsjednika Baracka Obame da prije zračnih udara u Siriji zatraži podršku Kongresa, Pariz je u septembru 2013. godine morao odustati od vojne intervencije u Siriji, dok je svijet bio zgrožen upotrebom hemijskog oružja protiv stanovništva.

Nakon uspjeha ISIL-a, koji je u Iraku i u Siriji zauzeo velik dio teritorija, u septembru 2014. godine je osnovana međunarodna koalicija, koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Francuska u njoj učestvuje samo kroz zračne udare u Iraku.

Hollande je istaknuo da će nosač “Charles de Gaulle”, “bude li trebalo”, omogućiti da te operacije “budu još snažnije i djelotvornije”.

“Charles de Gaulle”, koji je u utorak isplovio iz Toulona prema Indijskom okeanu, proći će Perzijskim zaljevom, odakle će eventualno biti mobiliziran za sudjelovanje u operacijama u Iraku.

Francuski nosač aviona može biti opremljen i nuklearnim oružjem, a trenutno plovi južnom obalom Francuske, po Sredozemnom moru. To je najveći nosač aviona među flotama zemalja zapadne Evrope, a može da primi 20 do 25 aviona, kao i veliki arsenal raketnog oružja.

Na kraju je francuski predsjednik podsjetio da će iz budžeta za odbranu biti izdvojeno 31,4 milijarde eura za vojsku.

Izvor: Agencije