Sumnje u dobre namjere šiitskih milicija

Šiitske milicije u Iraku imaju jaku podršku Vlade u Bagdadu, što ih, iz dana u dan, čini snažnijim. Njihovo jačanje sa sobom nosi i mnoge kontroverze.

Ne smanjuje se broj mladića koji se pridružuju šiitskim milicijama u Iraku. U kampu za trening u oblasti Diyala je prva stanica novih regruta. Mladi borci tu prolaze osnovnu obuku prije nego što budu poslani na liniju fronta, gdje se bore rame uz rame s iračkom vojskom.

“Mi smo poput regularne vojske. Pružamo podršku vojnim snagama, jer smo veoma često bolje obučeni od iračke vojske. Uskoro ćemo osloboditi svu iračku teritoriju koja je pod kontrolom grupe Islamska država Irak i Levant”, kaže Hussein Nawaaf, komandant centra za obuku.

Većina šiitskih milicija u Iraku nastala je nakon poziva duhovnih šiitskih vođa mladima da učestvuju u svetom ratu protiv ISIL-a. Njihova snaga nije zanemarljiva i često pomažu vojsci da povrati kontrolu nad teritorijom koju kontrolira ISIL.

Optužbe za kršenje ljudskih prava

“Šiitske milicije često nemaju vojnu silu koju ima iračka vojska, ali posjeduju nešto što vojska nema – entuzijazam i odlučnost – a to su bitni faktori u suprostavljanju ISIL-u”, kaže vojni savjetnik Karim al-Nouri.

Šiitske milicije sada kontroliraju veliki dio zemlje. Ipak, postoje strahovi da bi milicije mogle izmaći kontroli. Često su na meti optužbi da krše ljudska prava, uključujući ubistva i mučenja sunitskih zatvorenika i civila. Optužuju ih i za prisilno premještanje i protjerivanje cijelih sunitskih porodica.

Podrška koju Iran pruža ovim milicijama zabrinjavajuća je i za Sjedinjene Američke Države i njene saveznike.

Vjeruje se da je Iran tokom prošle godine Iraku prodao vojnu opremu u vrijednosti od milijardu dolara te da je, također, poslao stotine vojnih savjetnika kako bi pomogli šiitskim milicijama. To može poslati poruku Bagdadu da je Iran, a ne SAD, glavni saveznik u borbi protiv ISIL-a.

Izvor: Al Jazeera