Štrajkovi u Grčkoj postali dio svakodnevnice

Grčki sindikati počeli su generalni štrajk, u znak protesta zbog oštrih mjera štednje koje su im nametnuli strani kreditori, među kojima je i Njemačka, čija će kancelarka Angela Merkel ove sedmice posjetiti Atinu.

Zatvorene su škole i apoteke, brodovi ostali u lukama, u bolnicama su u funkciji samo hitne službe, a željeznički, trajektni i javni saobraćaj u Atini je obustavljen. Hiljade radnika, penzionera i nezaposlenih su blizu podneva marširale do Parlamenta. Zahtijevaju prekid rezova koji su, kako navode, izbrisali njihova prava i doveli ih na rub preživljavanja.

“Želimo budućnost u kojoj se poštuju radnička prava, bez njih takva budućnost nema svrhe. Nećemo dozvoliti da radimo za mrvice, pa da nas neko još ubjeđuje kako je to za naše dobro”, rekao je student Yannis Koutelidis.

Reklama

‘Mučimo se cijeli život’

Generalni štrajkovi su glavne vijesti u gotovo svim zemljama svijeta, ali u Grčkoj, nakon šest godina javnog ispoljavanja nezadovoljstva, štrajkovi su postali gotovo dio svakodnevice.

Svaka nova reforma za ove ljude znači sve manje radničkih prava, a protesti na ulicama Atine postali su gotovo dnevna rutina. Upravo zbog toga, nakon sedam mjeseci svakodnevnog skandiranja radničkih slogana, Evangelia Alexaki i još 595 drugih bivših čistačica i dalje nemaju odgovor na pitanje kada i hoće li uopće biti u prilici ponovo zarađivati svoju mjesečnu plaću.

Reklama

“Čistačice se muče cijeli život. Pospremajući iza drugih, zarađuju za hljeb i pokušavaju školovati djecu kako bi imala bolji život od roditelja. Zato nas nije strah da se borimo. Dat ćemo sve od sebe da se izborimo za prava. Vlada ne zna šta ih očekuje”, kaže Evangelia Alexaki.

Otpustiti manjinu za dobrobit većine logika je kojom se vodi Ministarstvo za reformu javne uprave.

“Nikad nije jednostavno otpustiti radnika kada u državi imate stopu nezaposlenosti od 28 posto. Međutim, smatram da tiha većina grčkog stanovništva podržava agresivnu strategiju reforme javnog sektora. Izgubili smo mnogo vremena i postali žrtva klijentelističke logike, koja, prema mom mišljenju, previše štiti radnike javne administracije”, izjavio je Kyriakos Mitsotakis, grčki ministar za reformu javne uprave.

Reklama

Nema razloga za optimizam

Iako ekonomija pokazuje blage znakove oporavka, sudeći prema ekonomistima, više od 1.350.000 nezaposlenih Grka nema mnogo razloga za optimizam.

“Ne možete očekivati da nezaposlenost počne padati na početku novog ciklusa rasta. Prvo se ekonomija mora oporaviti da bi se stvorila nova radna mjesta, tako da ne očekujem da će se nezaposlenost smanjiti u naredne dvije ili dvije i po godine”, smatra ekonomist Theodore Krinast.

Ulice u centru Atine su rezervirane za demonstrante. Međutim, u sporednim ulicama život teče normalno. Butici i kafići otvoreni su za spomenutu “tihu” većinu od više od 3,5 miliona zaposlenih Grka. Nadaju se da i oni neće postati dio manje sretne populacije koja, umjesto kafe, u rukama drži transparente i sindikalne zastave.

Izvor: Al Jazeera