Historijski rekord nezaposlenosti u Grčkoj

Nezaposlenost u Grčkoj dostigla je još jedan neslavni rekord. Trenutno on iznosi 27,8 procenata. I baš u trenutku kada je Grčka preuzela šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom, kao glavne prioritete navela je upravo stvaranje radnih mjesta. Ali, kako izvještava John Psaropulos iz Atine, neki Grci su otkrili da rizikovanje može biti i isplativo.

Dvije sestre, kozmetičarka i inženjerka, koje nisu mogle da prežive od istopljenih plaća, od nekoliko stotina eura mjesečno, otvorile su lokal. 

Sada zapošljavaju 15 osoba.

Georgia Sileounti priča: “Rizikovale smo sa mnogo snage i volje. Znale smo da smo vrijedne i da se ne bojimo. A da to nismo uradile, bile bismo vjerovatno na ulici poput mnogih drugih, jer nismo mogle da znamo zasigurno hoće li se naši poslovi ugasiti ili ne.“

Rijedak primjer

U Grčkoj to je rijedak primjer ljudi koji sami stvaraju svoja radna mjesta.

Privatni sektor je do sada najviše pogođen rastom nezaposlenosti – gotovo 28 posto radne snage je bez posla. Historijski rekord.

Sada je i država počela ukidati stalna zaposlenja, nagovještavajući da je period sigurnih zaposlenja i plaća u eroziji.

Čistačice su među stotinama onih koje su nedavno izgubile posao u zgradi poreske uprave. Država kaže da je zamjenom za usluge privatnih agencija uštedjela dva i po miliona eura godišnje. A otpuštene ohrabruje da pređu u privatni sektor i povrate svoje stare poslove kao poduzetnici.

Bez kapitala za nove investicije

Čistačica Dimitra Manoli objašnjava: “Počeli su sa nama, jer misle da nećemo imati snage uzvratiti samo zato što smo nisko u hijerarhiji. Ali dokazali smo da čistačice imaju dosta srčanosti i još toliko snage. Ako neko mora da ode, to nećemo biti mi. Još dosta smeća mora da se izbaci prije nas.“

Ali ne žele svi rizikovati. A sa bankama bez svježeg keša, jednostavno više nema dovoljno kapitala za nove investicije kako bi se zaposlilo u onom ritmu u kakvom se otpušta.

Ali mlađi, i optimističniji Grci, spremni su rizikovati sa privatnim sektorom – i pobjeći što je moguće dalje od državnih rezanja.

Izvor: Al Jazeera