Meksiko: Bijes javnosti zbog šutnje o otmici

Ujedinjeni narodi zatražili su od meksičke Vlade da intenzivira potragu za 43 studenata koji su nestali prošlog tjedna.

Za studentima se traga od kada je grupa policajaca i neidentificiranih napadača otvorila vatru na autobus koji ih je prevozio na polaganje ispita. U napadu je poginulo najmanje šest osoba.

Očajni roditelji proveli su cijeli protekli tjedan preklinjujući dužnosnike federalne Vlade da ih prime. Vlasti više nisu mogle ignorirati njihove molbe.

Reklama

“Moraju prisiliti policajce koji su oteli našu djecu da nam kažu gdje su”, kaže jedna majka.

Šutnja vlasti i medija

Predsjednik Meksika, Enrique Pena Nieto, i njegova administracija doslovno se nisu oglasili u vezi s nestankom 43 studenata, koje su pripadnici lokalne policije napali prošlog petka u saveznoj državi Guerrero.

Reklama

U petak je ministar unutarnjih poslova obećao pomoć federalne Vlade, ali odbio je objasniti zašto je vlastima toliko dugo trebalo da interveniraju.

“Unatoč sve većim frustracijama i bijesu obitelji i studenata, ovoj priči se poklanja vrlo malo pažnje u meksičkim medijima. Posebno u glavnom gradu. Mnogi ljudi uopće nisu svjesni krize koja je u tijeku”, izvještava iz Mexico Cityja reporterka Al Jazeere Rachel Levin.

Priča o nestalim studentima danima se nije našla na naslovnici vodećih meksičkih novina.

Reklama

Bijes javnosti

Opće je mišljenje da se informacije kriju od javnosti, a za mnoge Meksikance to je neprihvatljivo.

“Mediji sve skrivaju. Pričaju o drugim stvarima i skreću pažnju građana, umjesto da nam kažu šta se događa sa studentima”, kaže jedan muškarac.

Situacija u državi Guerrero izmiče kontroli. Bijesni prosvjednici tijekom tjedna blokirali su glavne prometnice.

Sada prijete i da će zauzeti zgrade institucija ako ne dobiju odgovor na pitanje što se dogodilo sa 43 studenata za kojima obitelji danima bezuspješno tragaju.

Izvor: Al Jazeera