Odgođen sastanak o blokadi Vlade SAD-a

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama i njegov zamjenik Joseph Biden u ponedjeljak navečer su se trebali sastati sa predstavnicima Kongresa.

Bijela kuća je, međutim, saopštila da je sastanak odgođen kako bi lideri u Senatu imali vremena da približe stavove o limitu za zaduženje.

Blokada Vlade ušla je u treću sedmicu, a rok za podizanje nacionalnog limita za zaduživanje ističe u četvrtak.

Reklama


SAD: Socijalni programi ostaju bez novca

Reporter Al Jazeere Ivica Puljić javio je iz Washingtona da predstavnici demokrata i republikanaca u Senatu kažu da su skoro 80 posto sigurni da će postići neki sporazum.

Reklama

Obama je ranije u ponedjeljak izjavio kako se nada da će prevladati duh saradnje.

Potrebno hitno rješenje

Kazao je da je obustava rada Vlade već naštetila američkoj ekonomiji, a da će šteta biti znatno veća ako država dođe u situaciju da se dugovi ne mogu plaćati.

Reklama

Obama je prethodno kazao da ima napretka u pregovorima, kao i da bi problem već danas mogao biti riješen, ako republikanci odluče sarađivati.

“Ukoliko ove sedmice ne krenemo sa ozbiljnim napretkom u Zastupničkom domu i Senatu i ako republikanci ne budu voljni da ostave po strani neke od svojih stranačkih pitanja i urade ono što je u interesu zemlje, velike su šanse da postanemo nesolventni. To bi imalo poražavajući uticaj na našu ekonomiju, povećalo bi kamatne stope, a ljude koji primaju socijalnu pomoć, kao i one koji obavljaju poslove za Vladu, ostavilo bi bez novca”, rekao je on.

“Blokada je već imala štetan uticaj na našu ekonomiju. Ta šteta biće znatno povećana ako se ne pobrinemo za to da Vlada može da plaća svoje dugove. O tome odluku moramo da donesemo ove sedmice.”

Izvor: Al Jazeera