Novi sistem nadgledanja granica EU-a

Tragedije kao ona koja se dogodila kod Lampeduse mogu se spriječiti samo ako se brzo djeluje (EPA)

Evropski parlament usvojio je novi sistem nadgledanja granica Evropske unije, kako bi se izborio sa sve većim prilivom ilegalnih imigranata i izbjeglica, pošto je tragedija kod italijanskog otoka Lampedusa ponovo skrenula pažnju na ovaj problem.

Sistem Eurosur podrazumijeva da će članice EU-a biti “bolje obezbijeđene da spriječe, prepoznaju i izbore se s nelegalnim migracijama, ali i da spasu živote migranata”, saopćio je EP.

Ključni element novog sistema je bolji protok informacija među članicama EU-a i s agencijom za kontrolu granica Frontex, navodi se u saopćenju.

Reklama

“To uključuje razmjenu informacija i obavještajnih podataka različitih vlasti i nadzornih organa, uključujući i satelitski nadzor ili brodske izvještaje”, dodaje EP.

Groblje izbjeglica

“Samo uz postojanje panevropskog sistema za nadzor granica možemo spriječiti da Mediteran postane groblje izbjeglica”, rekao je Jan Mulder, poslanik holandskih liberalnih demokrata, koji vodi projekat Eurosur.

Reklama

On je dodao da se tragedije, kao ona koja se dogodila kod Lampeduse, mogu spriječiti samo ako se brzo djeluje, prenio je AFP.

Nesreća kod Lampeduse je skrenula pažnju javnosti na lošu imigracionu politiku EU-a, pa je Evropska komisija pozvala članice Unije da preduzmu mjere za unapređenje rada Frontexa radi sprovođenja velike akcije za uvježbavanje spasilačkih intervencija na Mediteranu.

Nesreća kod Lampeduse, u kojoj je poginulo više od 300 ljudi, uglavnom Eritrejaca, dogodila se kad se brodić s više od 500 ljudi u četvrtak, 3. oktobra, prvo zapalio, a zatim i potonuo.

Izvor: Agencije