Uvrede Barrosu i Letti na Lampedusi

Tjedan dana nakon tragičnog brodoloma imigranata kod Lampeduse predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i šef talijanske vlade Enrico Letta dočekani su u srijedu na otoku povicima negodovanja ljutitog stanovništva.

“Sramota!”, “Ubojice!” – vikala je skupina građana koji su ih došli dočekati u zračnu luku noseći fotografije imigranata.

Prosvjednici su nastavili izražavati ljutnju pri prolazu prema luci službene povorke, u kojoj su bili i povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmstroem te zamjenik premijera i talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano, prenosi Hina.

Ondje bi se uglednici trebali okupiti ispred tijela 289 imigranata, većinom Eritrejaca, izvađenih iz mora i poredanih u hangaru nakon brodoloma prošlog četvrtka, u kojemu je smrtno stradalo između 300 i 390 osoba.

Napetost na otoku

Na otoku s manje od 6.000 stanovnika osjeća se napetost, dok su ilegalni imigranti smješteni u prenapučeni centar za prihvat.

Gradonačelnica Lampeduse Giusi Nicolini ocijenila je da je posjet talijanskih i europskih čelnika prihvatnom centru “nezaobilazna etapa kako bi se vidjela izbliza, velika tragedija koju otok proživljava”.

“Mislim da talijanska Vlada mora zatražiti ispriku od djece i preživjelih zbog načina na koji se naša zemlja ophodi s njima. Tek ćemo tada moći tražiti od Europe da preuzme svoju odgovornost”, rekla je ona.

Izvor: Agencije