Erjavec napušta Vladu Slovenije

Slovenska Vlada je pred novim izazovom – 22. februara napušta je Karl Erjavec, ministar vanjskih poslova, nakon što su to u srijedu učinila dva ministra iz Građanske liste Gregora Viranta. 

Prvi put nakon izbijanja krize vladajuće koalicije u Sloveniji, javno je progovorio i premijer te države Janez Janša, te kazao zašto njegova ostavka “ne dolazi u obzir”.

U skoro jednoiposatnom obraćanju novinarima, Janša je krivicu i odgovornost za nastalu političku krizu prebacio na dojučerašnjeg saveznika Viranta.

Reklama

“Idemo iz krize u krizu, bavimo se sami sobom, svakom se traže neke pogreške, vodi se računa o parcijalnim interesima i time se dopušta pogoršavanje situacije”, rekao je Janša.

“Oni koji su ovo započeli, igrali su se bijelim kruhom, danas se igraju crnim kruhom, a ako nastave ovako, igrat će se korom kruha.

Protiv prijevremenih izbora

Reklama

Poručio je da u ovom trenutku Slovenija sebi ne može priuštiti prijevremene izbore.

Janša smatra da izbori ne bi donijeli ozbiljnije promjene u odnosu snaga na političkoj sceni, dok bi zemlju, koja ove godine treba vratiti blizu 3,4 milijarde eura duga, to odvelo prema bankrotu.

On je, također, odbacio i zaključke antikorupcijske komisije, koja je utvrdila da je u sukobu interesa.

Reklama

Zbog toga su mu koalicioni partneri i okrenuli leđa.

Građanska lista u srijedu je istupila  iz vladajuće koalicije, Virant je odstupio s pozicije predsjednika Parlamenta, a dvojica ministara iz redova Građanske liste također su napustili ministarska mjesta.

Na taj potez odlučili su se jer se Janša nije odazvao na Virantov ultimatum od prije 10 dana, da odstupi, pokrene glasanje o povjerenju, ili predloži novog mandatara.

Reklama

Kako je iz Ljubljane izvijestio reporter Al Jazeere Ivan Čorkalo, Janša u četvrtak nije ponudio nikakve konkretne odgovore, osim što je odgovornost prebacio na koalicijske partnere, tako da se Slovenija i dalje nalazi u pat-poziciji.

Kazao je kako vidi dva moguća scenarija za izlazak iz krize. Jedan podrazumijeva izmjenu zakonodavstva, za što je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentu.

Drugo rješenje je pokretanje rasprave o povjerenju Vladi.

Reklama

Kako je rekao Čorkalo, Janša je između redova poručio Virantu da sam pokrene raspravu o povjerenju, pošto je, kako je kazao, Virant pokrenuo i krizu.

Glavna opoziciona stranka Pozitivna Slovenija najavila je aktivno učešće u rješavanju krize, a i vladajući i opozicija tvrde da žele što prije prevazići novonastalu situaciju.

Hrvatski sporazum s EU-om

Reklama

Na novinarsko pitanje hoće li Slovenija i dalje uvjetovati ratifikaciju hrvatskog pristupnog sporazuma s Evropskom unijom pitanjem Ljubljanske banke, Janša nije dao konkretan odgovor.

Kazao je kako je EU direktno poručila da je njen interes da Hrvatska što prije uđe u Uniju.

Rekao je da je Slovenija u političkoj krizi, da je stanje u zemlji nestabilno, te da se ne zna hoće li u narednih mjesec dana ratificirati taj sporazum.

Reklama

Dvotrećinska većina potrebna je za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora, upozorio je Janša, dodajući da se tu većinu može osigurati samo u saradnji svih političkih stranaka u sadašnjem Parlamentu.

“Stvari još nisu sasvim jasne, ali najmanje što bismo željeli mi, Evropska unija i Hrvatske jest da dođe do dugotrajne političke krize s izbornom kampanjom u kojoj bi ratifikacija hrvatskog pristupnog sporazuma bila jedna od tema”, rekao je Janša.

Za narednu sedmicu najavljen je novi, peti susret hrvatskih i slovenačkih eksperata za pitanje Ljubljanske banke. Od njih se očekuje da ponude rješenje s kojim bi se onda trebale složiti i jedna i druga vlada.

Erjavec je u četvrtak rekao kako se nada da bi slovenski Parlament na zasjedanju u februaru  mogao ratificirati hrvatski pristupni ugovor, ako se ispuni slovenski uslov da se prije toga povuku tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj.

Erjavec je pred novinarima u Slovenji naglasio da je osim povlačenja tužbe Hrvatske za to uvjet i politička stabilnost u Sloveniji.

“No, s time bi trebalo požuriti, jer ne znamo kako će se rasplesti politička situacija u Sloveniji. Još uvijek postoji mogućnost prijevremenih izbora, a u tom slučaju pristupni ugovor Hrvatske niti tehnički ne bi mogao biti ratificiran”, kazao je on.

Izvor: Al Jazeera