Dan Jemena se pretvorio u dan žalosti

Dan nakon što je bombaš samoubica raznio 96 i ranio više od 300 osoba, vojna parada u glavnom gradu Sani ipak je održana.

Šef jemenske vojske poručio je napadačima da ih neće zastrašiti.

Nacionalni Dan Jemena, koji je trebao obilježiti 22. godišnjicu ujedinjenja sjevernog i južnog Jemena, pretvorio se u dan žalosti.

Reklama

Želeći dokazati da ih militanti nisu preplašili, Vlada je donijela odluku da se parada ipak održi.

Brojni državni zvaničnici bili su na okupu.

Iza neprobojnog stakla

Reklama

Među njima i Abd Rabbu Mensur Hadi, predsjednik Jemena.

Ali, iz sigurnosnih razloga, parada se održala unutar vojne akademije, a predsjednik je sjedio iza nebrobojnog stakla.

Šef generalštaba jemenske vojske kazao je kako neće dozvoliti da napadači uplaše njega i njegovu vojsku.

Reklama

‘Barbarski i kukavički napad na naše saborce na Trgu Al-Sabain, tokom generalne probe, odnio je brojne živote naših vojnika. Ovaj gnusni čin, koji nije povezan s našom vjerom ili moralnošću, neće nas uplašiti. Neće nas spriječiti u nastavljanju naše borbe protiv ovih zločastih kriminalaca”, kazao je Ahmad Ali al-Ashwal.

Povećana vojna pomoć SAD-a

Jedna militantna grupa, za koju se vjeruje da je povezana sa Al-Kaidom, zaprijetila je sa više napada ako jemenska vojska ne prestane svoju vojnu ofanzivu protiv militanata na jugu zemlje.

Reklama

Washington je u posljednje vrijeme povećao vojnu pomoć jemenskoj vladi, dok je vojska SAD-a u više navrata gađala jemenske militante, koristeći bespilotne letjelice.

Brojni nevini civili ubijeni su, a antiamerička osjećanja među lokalnim stanovništvom samo su porasla.

Dugogodišnji zamjenik predsjednika Hadi preuzeo je predsjedničku funkciju nakon što su Washington i zaljevske zemlje nagovorile tadašnjeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha da podnese ostavku u februaru ove godine.

Izvor: Al Jazeera