Premijer Poljske dobio povjerenje Parlamenta

Politički analitičari u Varšavi smatraju da je Tusk zatražio glasanje o povjerenju kako bi ponovno preuzeo političku inicijativu (Reuters)

Predsjednik poljske Vlade Donald Tusk dobio je u petak povjerenje Parlamenta, nakon što je zatražio glasanje, čime je reagirao na sve manju podršku građana njegovoj Vladi.

Tuska i njegovu Vladu na glasanju su podržala 233 zastupnika, a 219 ih je glasalo protiv.

“Želimo provesti naše planove ako budemo imali parlamentarnu većinu”, izjavio je Tusk u govoru parlamentarcima uoči glasanja.

Reklama

Za povjerenje Tusku glasali su zastupnici njegove Građanske platforme (PO) i Seljačke stranke (PSL), koalicijskog partnera u njegovoj Vladi.

“Potreban je nedostatak interesa za Poljsku, kako se ne bi vidjelo da je Poljska uspješno okončala predsjedavanje Evropskom unijom (EU), da je Evropsko prvenstvo (EP) u nogometu bilo uspjeh, da je uspjela penziona reforma”, rekao je u govoru zastupnicima predsjednik kluba zastupnika PSL-a Jan Bury.

Upravo je Seljačka stranka prošlih sedmica izazvala nemir unutar koalicije, nakon što je njen predsjednik, ministar privrede Waldemar Pawlak, žestoko napao reformu pravosuđa koju ju namjerava provesti PO i počeo razgovore o privredi s opozicijskim političarima.

Reklama

Politička inicijativa

Politički analitičari u Varšavi smatraju da je Tusk zatražio glasanje o povjerenju kako bi ponovno preuzeo političku inicijativu.

Opozicijska, desno konzervativna stranka Pravo i pravičnost (PiS) u posljednje je vrijeme usmjeravala političku raspravu u zemlji, između ostalog prijedlogom da na čelo vlade dođe nestranačka osoba.

Reklama

PiS je u anketama pretekao Tuskovu stranku prvi put nakon što je ona preuzela vlast prije pet godina.

Tusk je suočen i s problemima unutar svoje stranke. Tokom jednog glasanja ove sedmice 40 zastupnika PO-a odbacilo je stranačku stegu i glasalo za izradu zakona kojim bi se pooštrila regulativa pobačaja.

Tusk ih je optužio da trudnicama “prijete zatvorom”.

Reklama

U govoru uoči glasanja o povjerenju, Tusk je predstavio program za preostale tri godine mandata. Najavio je osnivanje novoga fonda opsega 9,8 milijardi eura, koji bi trebao pokrenuti nove investicije, između ostalog potragu za zemnim plinom.

Novac za fond namaknuo bi se iz društava u državnom vlasništvu.

Tusk namjerava podržati i daljnju gradnju autocesta i brzih cesta i omogućiti bolje uvjete života za mlade porodice.

Između ostalog, planirano je da očevi i majke mogu koristiti godinu dana dopusta za odgoj djece i pri tome dobivati 80 posto plate.

Izvor: Agencije