Prvi Boeing 787 Dreamliner stigao u Japan

Dreamliner na aerodromu u Tokiju (EPA)

Prvi Boeing 787 Dreamliner kompanije All Nippon Airways (ANA) sletio je u Tokio, gdje su ga dočekale stotine ljubitelja avijacije.

Oni su aplauzom izrazili dobrodošlicu letjelici od karbonskih vlakana, koju je napravio američki proizvođač, možda tri godine kasno, kako bi zadržao rivalski Airbus izvan ovog dijela tržišta, javio je Reuters.

Boeing je uspio zadržati svoj udio u tržištu u odnosu na Evropljane u skoro svim drugim područjima, uključujući i Evropu.

Reklama

Airbus ga je globalno nadmašio po pitanju dostave aviona u proteklih devet godina, a od 2008. godine zabilježio je uspjeh u prodaji nekoliko modela A380 u Japanu.

Međutim, ova azijska država ostaje naklonjena Boeingu, koji drži 90 posto japanskog tržišta aviona.

Najjača kompanija Japan Airlines (JA) nikada nije kupila evropski mlaznjak, dok je ANA iz upotrebe izbacila nekoliko starijih Airbusa A320.

Reklama

Boeing 787 dug je 58 metara, pogone ga dva mlazna motora, kompanija ima već 821 narudžbu ove letjelice, a deseti dio ove cifre se odnosi na Japan.

Prvu narudžbu ANA je potpisala 2004. godine, a do marta 2013. bi joj iz Boeinga trebali isporučiti još 19 letjelica.

The Independent prenosi kako je avion u utorak ka Tokiju poletio iz Everetta, američka savezna država Washington, s poklicima oduševljenja radnika.

Reklama

Novi Dreamliner je prvi komercijalni avion koji koristi karbonska vlakna, a ne aluminij, za izradu vanjske obloge.

Znatno je tiši od aviona već prisutnih na tržištu i navodno troši 20 posto manje goriva od letjelica u istoj klasi napravljenih od aluminija.

Izvor: Agencije