Ubijeni demonstranti u Jemenu

U Sani se demonstranti okupljaju od februara (AFP)

Pet demonstranata je ubijeno u jemenskoj prijestolnici Sani, saopćili su svjedoci i medicinski radnici.

Demonstracije su organizirane zbog odluke o promjeni vlasti kojom je odlazećem predsjedniku Aliju Abdullahu Salehu obećan imunitet.

Najmanje 35 ljudi je ranjeno, javio je specijalni dopisnik Al Jazeere iz poljske bolnice postavljene u jednoj džamiji.

Reklama

„Vidim pet leševa poredanih u kutu sobe. Upravo sam razgovarao sa radnikom hitne pomoći koji mi je rekao da je još 33 ranjeno. Svi imaju prostrijelne rane“, rekao je.

Reporter Al Jazeere je dodao da su vladini lojalisti obučeni u civilnu odjeću navodno otvorili vatru na demonstrante sa krovova i iz automobila.

Demonstranti su se okupili na Trgu promjene u prijestolnici, epicentru demonstracija od februara. Protive se obećanju o Salehovom imunitetu sadržanom u sporazumu koji je predsjednik potpisao sa članovima parlamentarne opozicije u Rijadu u srijedu.

Reklama

Protiv Općeg foruma

Građani su također demonstrirali protiv opozicionog bloka Opći forum, na čijem čelu je reformistička straka al-Islah.

Očekuje se da će Saleh iz saudijske prijestolnice otputovati na liječenje u New York.

Reklama

Prema sporazumu o predaji vlasti, čiji je arhitekt Zaljevsko vijeće za kooperaciju, Saleh će napustiti svoju poziciju za 30 dana i predati vlast potpredsjeniku Abdrabuhu Mansuru Hadiju.

Saleh će zadržati počasnu titulu predsjednika, ali se od njegovog zamjenika očekuje da će formirati i predsjedavati vladom nacionalnog jedinstva prije održavanja predsjedničkih izbora u roku od 90 dana.

Izvori: Al Jazeera i agencije