Rusija pravi supersonični transportni avion

Nekoliko desetina transportnih aviona nove generacije moći će prenijeti 400 novih tenkova 'Armata' (Vimeo/Aleksej Komarov)

Rusija se priprema proizvesti novi supersonični transportni avion PAK TA, pomoću kojeg bi se u najkraćem roku mogli na bilo koju tačku na planeti prevesti vojnici i ratna tehnika, uključujući i tenkove s pratećom municijom, prenose agencije.

Novi avion, koji će biti proizveden do 2024. godine, letjet će supersoničnom brzinom oko 2.000 kilometara na sat i moći će prenijeti 200 tona tereta.

Letjelica će moći ostati sedam sati u zraku bez dopune goriva, a maksimalna dužina leta dostizat će 7.000 kilometara.

Reklama

Bit će omogućeno automatsko utovarivanje tereta na više nivoa.

Avion će moći izbacivati teret iz zraka, što će omogućiti vojsci da raspoređuje jedinice po bilo kojem terenu.

Prema najavama moskovske Vojno-industrijske komisije, nekoliko desetina transportnih aviona nove generacije moći će prenijeti 400 najnovijih tenkova “Armata”.

Reklama

Interkontinentalne borbe

Ruski vojni stručnjaci smatraju da je paralelnim razvojem mreže vojnih baza na Bliskom istoku, Latinskoj Americi i jugoistočnoj Aziji, za koje se također očekuje da će biti završene do 2024. godine, očigledno da će Rusija biti spremna za interkontinentalne borbe, navodi portal Sputnik.

Program PAK TA podrazumijevat će izradu 80 novih transportnih aviona do 2024. godine, što znači da će za deset godina Ruska centralna vojna komanda moći rasporediti svoje teško naoružanje na bilo kojoj tački na planeti.

Reklama

Osim prenošenja tenkova, jedan od glavnih zadataka PAK TA transportera bit će i prebacivanje ostalog teškog naoružanja, kao što su razna protivavionska raketna postrojenja, protivtenkovska i ostala laka oklopna vozila.

Jedini transportni avion koji bi mogao parirati ovoj novoj letjelici je Antonov AN-225, koji može ponijeti 250 tona tereta i specijalno je pravljen za potrebe Buran svemirskog programa još iz doba Sovjetskog saveza.

Izvor: Agencije