Perković: San mi je da postanem svjetska rekorderka

"Drago mi je da sam najbolja ambasadorica hrvatskog sporta u svijetu", tvrdi Sandra Perković (Reuters)

Jedna je i neponovljiva Sandra Perković, najbolja svjetska bacačica diska koja dugi niz godina dominira u ovoj altetskoj disciplini i postavlja standarde koje će teško neka takmičarka dostići ili nadmašiti u skoroj budućnosti. Najbolja hrvatska sportašica osvojila je 2018. godine petu uzastopnu zlatnu medalju na evropskim prvenstvima i tako postala prva atletičarka u istoriji koja je ostvarila ovaj sjajan podvig. Njeni rezultati ubrajaju je u jednu od najboljih atletičarki svih vremena.  

Pet posljednjih smotri najboljih evropskih takmičara i takmičarki u kraljici sportova održane su u Barceloni, Helsinkiju, Zürichu, Amsterdamu i Berlinu, a Sandra je uvijek pobjeđivala, bez obzira na to ko su joj bile suparnice. Najbolja hrvatska atletičarka svih vremena apsolutna je rekorderka evropskih prvenstava, te dvostruka olimpijska pobjednica sa igara 2012. u Londonu i 2016. u Rio de Janeiru, kao i dvostruka svjetska prvakinja sa prvenstava 2013. u Moskvi i Pekingu dvije godine kasnije u bacanju diska. Dominacija je to kakva se ne pamti.

Šestu godinu zaredom Perković (28) je najbolja sportašica Hrvatske u izboru Hrvatskog olimpijskog odbora, a isti broj nagrada ima još samo Janica Kostelić, proslavljena alpska skijašica.

Reklama

Sa šest uzastopnih osvojenih naslova Dijamantne lige, od 2012. do 2017, postala je najuspješnija atletičarka ovog takmičenja. Prave konkurencije u bacanju diska fenomenalna Zagrepčanka odavno nema i za Al Jazeeru ističe da joj je najveća želja postati vlasnica novog svjetskog rekorda. Ona je govorila o petoj uzastopnoj tituli u bacanju diska na Starom kontinentu, podvizima na najvećim takmičenjima na kojima je osvojila deset medalja, motivaciji za uspjehe i izdvojila najdraža zlatna odličja u dosadašnjoj karijeri.     

• Kakav je bio osjećaj po osvajanju pete zlatne medalje u nizu na Evropskom prvenstvu u Berlinu?

– To je bilo najljepše i najstresnije finale. Nevjerovatan je osjećaj kad se vaš trud, rad i odricanje okrune povijesnom titulom i postanete prvi na svijetu koji je napravio takav uspjeh.

Reklama

• Na kojem EP-u ste imali najteži put do titule evropske prvakinje?

– U mom prvom finalu u Barceloni. Kvalifikacije su prošle dosta teško i kada sam ušla u finale nisam bila favorit za zlato, ali do zadnje serije se nisam predavala i u zadnjem hicu uzela sam zlato ispred Nicolete Grasu, žene koja je osvojila ogroman broj medalja u dugogodišnjoj karijeri. Čestitala mi je i rekla: Sandra, ti si budućnost. Od tog trenutka kad sam stala na tron, rijetko silazim s njega. Velika je to bila motivacija za mene kao dvadesetogodišnjakinju.

• Koliko žalite što niste osvojili sedmi put zaredom naslov pobjednice Dijamantne lige u bacanju diska nakon zauzimanja trećeg mjesta u finalu u Briselu?

Reklama

– To je bio najstresniji dan u karijeri. Bila sam jako spremna i očekivala sam baciti disk preko 70 metara, ali nažalost zdrastveni problemi su me spriječili. Dala sam sve od sebe, trudila se i borila do zadnjeg trena, ali jednostavno problemi koji su me mučili i temperatura 39.5 uzela je danak. Veoma mi je krivo jer sezona je bila odlična, no, nećemo žaliti za prolivenim mlijekom. Sada su me samo naljutili i dobila sam još više motiva za nove uspjehe. Probudili su uspavanog zmaja, jer kako kažu u svakom zlu ima neko dobro.

• Kako komentarišete osvajanje svog drugog zlata na Mediteranskim igrama u Tarragoni?

– Uživam nastupati pod zastavom Lijepe naše Hrvatske i svaku priliku koristim za to. Osvajanje još jednog zlata za Hrvatsku neopisiv je osjećaj. Novi rekord Mediterana i novo zlato u džepu – nisam mogla očekivati bolji rasplet u Tarragoni.

Reklama

• Jeste li zadovoljni nastupom na Kupu kontinenata u Ostravi, na kojem ste zauzeli drugo mjesto zbog nelogičnih pravila IAAF, mada ste najduže bacili disk 68.44 metara?

– Za mene ja sam pobjednica, a oni neka zovu to kako žele. Oduvijek bacam srcem i nisam željela kalkulirati. U zadnjoj seriji išla sam na sve i ništa. Ja sam u duši čisti sportaš i takva sam u svim prilikama. Nažalost, prestup je bio minimalan, a da nije moj disk je odletio preko 69 metara, što bi bilo dalje četiri metra od ostatka konkurencije.

• Gdje nalazite motivaciju za fenomenalne podvige?

Reklama

– Dobila sam dar od Boga za sport. Volim ovo što radim i uživam u svakom trenu. Uvijek dajem sve od sebe i ponosna sam kad s hrvatskim grbom na dresu branim boje Lijepe naše. Dok se god budem vraćala s osmijehom na licu s treninga, toliko ćete me gledati na atletskim terenima.

• Osvojili ste devet zlatnih i jednu srebrnu medalju na najvećim takmičenjima. Koje Vam je odličje najdraže i zašto?

– Najdraža i naravno najvažnija odličja su dva olimpijska zlata iz Londona i Rija. Međutim, ne želim umanjiti niti jednu svoju osvojenu medalju. Svaka ima svoju priču i svaka ima svoju vrijednost. Atletika je surov sport i tko preživi 10 godina na samom vrhu kao što sam ja, velika je to stvar. Osvojila sam 10 medalja i ne želim stati na tome, imam još puno toga za ponuditi.

Reklama

• Očekujete li da ćete još dugo vremena biti najbolja bacačica diska u svijetu?

– Očekujem da ću davati sve od sebe, a kada je tako ne bojim se nikoga. Kao što sam ranije rekla, uživam u ovome –  volim to šta radim, radim to sa srcem, a onda kada je to tako, nema veće sreće. Veliki sam borac i želim ostati na tronu, što duže mogu jer sam na trnovit i težak način došla do trona i ne želim ga lako izgubiti.

• Šest puta zaredom ste proglašeni najboljom sportašicom Hrvatske u izboru HOO-a. Da li je za Vas to najdraže priznanje ili možda izbor za najbolju sportistkinju Balkana za 2016. u anketi Bugarske novinske agencije?

Reklama

– Svaka nagrada je dobro došla. Biti najbolja u onome što radite ne možete opisati. Drago mi je da sam najbolja ambasadorica hrvatskog sporta u svijetu, te da to prepoznaju u Hrvatskoj i na Balkanu, a i šire.

• Ko će vam biti glavne protivnice u budućnosti?

– Oduvijek sam samo sama sebi bila protivnica. Nikad se ne zamaram suparnicama i smatram sebe najvećom konkurencijom. Uradiću posao najbolje kako znam i mogu, a one neka se brinu hoće li to moći pratiti.

Reklama

• Koliko odricanja je potrebno u karijeri vrhunske sportašice?

– Velika su to odricanja, ogromna je žrtva, ali baš u tome je čar. Sami znate kada se za nešto morate dugo odricati, da to ima posebnu moć. Ne žalim ni za jednim trenutkom mog odricanja, i da mene pitate sve bi opet ponovila. Ovo je velika ljubav koja nije lako raskidiva.

• Vjerujete li da ćete nadmašiti lični rekord u bacanju diska od 71.41 metara sa mitinga u švicarskoj Belinzoni 2017. i približiti se svjetskom rekordu Gabriele Reinsch 76.80 m, ostvarenom 9. jula 1988?       

– Vjerujem da mi je samo nebo granica. Imam još puno stvari promijeniti na bolje, a za to treba vremena. Godinama sve sam bolja i uspješnija, te idem ka tom cilju. 76.80 je najveći san koji želim jednog dana ostvariti. Dat ću sve od sebe i mislim da će treningom, vjerom i željom, taj san biti ostvaren.

• Dokad je planiran odmor, gdje ćete se odmarati i kada počinjete pripreme za dvoransku sezonu?

– Odmor provodim u Hrvatskoj jer imamo najljepše more, plaže, ljude i gradove. To je naprosto neopisivo. Otputovat ću i s prijateljicama van Hrvatske. Volim društvo, lude zabave i putovanja, te želim nadoknaditi sve sto sam propustila, dok treniram puno.

• Imate li hobi i čime se bavite u slobodno vrijeme?

– Moj hobi su putovanja, druženja, upoznavanje novih mjesta i kultura. Volim čitati i slikati. Jednostavno uživam u životu i radujem se svemu. Zaljubljenik sam u život i svaki dan živim punim plućima, a mislim da se to na meni i vidi.

Izvor: Al Jazeera