UEFA potvrdila: Svaka reprezentacija sa 26 igrača na EURO-u

Za razliku od prethodnog evropskog prvenstva, kada su tri igrača morala biti na tribinama, svih 26 će moći biti u zapisniku.

Maskota i trofej namjenjen pobjedniku EURO-a na Olimpijskom stadionu u Berlinu (REUTERS/ Liesa Johannssen)

Izvršni odbor Evropske nogometne asocijacije (UEFA) prihvatio je odluku kojom će na predstojećem Evropskom prvenstvu (EURO 2024), koje će biti održano u Njemačkoj sredinom godine, svaka od reprezentacija učesnica moći računati na 26 igrača, tvrdi agencija AFP pozivajući se na neimenovane izvore.

Svi igrači moći će se upisati u zapisnik utakmice, za razliku od EURO-a 2021., prvog međunarodnog takmičenja sa proširenim popisima zbog pandemije COVID-19, tokom kojeg su tri od 26 pozvanih igrača morala ostati na tribinama, piše AFP.

Ova odluka slijedi preporuku UEFA-inog odbora za takmičenja, kojim predsjedava čelnik Nogometnog saveza Francuske Philippe Diallo.

Deschamps nema ništa protiv

Na pitanje AFP-a uoči odluke Evropske konfederacije, selektor francuske reprezentacije Didier Deschamps odvagao je prednosti i nedostatke takve mjere, naznačivši da će joj se prilagoditi.

“Ako uzmem 26 igrača, to je zato što ću smatrati da je to korisno za francuski tim. Prilagodba je moja ključna riječ. Stoga ću se prilagoditi donesenim odlukama i drugim parametrima. Nisam protiv 24, 25 ili 26 igrača”, objasnio je Dechamps.

“Statistika pokazuje da u prosjeku na velikom takmičenju četiri igrača uopće ne igraju, a dva ili tri igraju najviše deset minuta. To je prosjek za sve reprezentacije, ne samo za Francusku. Povećanje na 26 samo da popunite polja me ne zanima, a neću se praviti pametan i uzeti samo 23 igrača, a onda se naći u problemu jer neću imati ih dovoljno.”

Izvor: Agencije