HNL: Rijeka prvak Hrvatske nakon 11 godina dominacije Dinama

Nogometaši Rijeke osvojili su naslov prvaka Hrvatske nakon što su u susretu 35. kola Prve HNL na svom stadionu pobijedili Cibaliju s 4:0 (3:0) i kolo prije kraja nogometnog prvenstva stigli do nedostižnih četiri boda prednosti u odnosu na Dinamo. 

Riječanima je to prvi naslov u povijesti, a prekinuli su 11-godišnju dominaciju Dinama, koji bio zaredom prvak od 2005. godine.

Rijeka je i tek četvrti hrvatski klub s naslovom prvaka – Dinamo ih je skupio 18, Hajduk šest, a jednom je, i to 2002. godine, prvak bio NK Zagreb.

Reklama

Prilika za dvostruku krunu

Rijeka će imati priliku osvojiti i dvostruku krunu jer 31. svibnja u Varaždinu igraju finale Kupa s Dinamom, prenosi Hina.  

Pred rekordnih 6.000 navijača na Rujevici Rijeka je toliko željenu i iščekivanu pobjedu osigurala već u prvom dijelu.

U 11. minuti Mario Gavranović je iskoristio pogrešku braniča gostiju, zaobišao je i vratara Matkovića i lako pogodio nebranjenu mrežu.

Reklama

Samo četiri minute kasnije Andrijašević je izbio sam ispred Matkovića, koji njegov udarac brani, ali je odbijenoj lopti najbliži Gavranović kome nije bilo teško ubaciti loptu u praznu mrežu.

U prvoj minuti sudačke nadoknade Roman Bezjak je iz drugog pokušaja uspio prebaciti vinkovačkog vratara za ogromnih 3:0 i slavlje je moglo započeti u Rijeci.

U drugom dijelu nije bilo golova sve do 72. minute kada je nakon ubačaja s kuta stoper Rijeke Darijo Župarić glavom s desetak metara zakucao loptu u mrežu za konačnih 4:0. 

Reklama

S Dinamom u zadnjem kolu

Riječani su s 88 bodova nedostižni za Dinamo (83), a ove dvije momčadi će se sučeliti u zadnjem kolu na Maksimiru.

Cibalia je ostala pretposljednja s 20 bodova, dva više od RNK Splita, koji u ponedjeljak gostuje u Puli kod Istre 1961. 

Pred 6.000 gledatelja na stadionu Rujevica sudio je Vučemilović iz Osijeka. 

Izvor: Al Jazeera i agencije