Hamas dobio najnoviji izraelski prijedlog usred napora da se ožive pregovori o Gazi

Palestinska grupa kaže da je ‘otvorena za sve ideje’, ali ostaje pri svom zahtjevu da sporazum mora trajno okončati izraelski rat u Gazi.

Khalil al-Hayya, visoki dužnosnik Hamasa koji je predstavljao palestinsku grupu u pregovorima o prekidu vatre i sporazumu o razmjeni zarobljenika u Gazi (Khalil Hamra/AP Photo)

Palestinska grupa Hamas kaže da je primila zvanični odgovor Izraela na svoj najnoviji prijedlog o mogućem prekidu vatre u Gazi i da će proučiti dokument prije nego što podnese odgovor.

“Hamas je danas primio službeni odgovor cionističke okupacije na prijedlog koji je 13. aprila predstavljen egipatskim i katarskim posrednicima”, rekao visoki dužnosnik Hamasa Khalil al-Hayya u izjavi koju je grupa objavila u subotu.

Nakon više od šest mjeseci brutalnog izraelskog rata u Pojasu Gaze, pregovori o uspostavljanju primirja ostaju na mrtvoj tački, a Hamas ostaje pri svojim zahtjevima da svaki sporazum s Izraelom mora okončati izraelski rat protiv palestinske enklave.

Egipatsko izaslanstvo posjetilo je Izrael radi razgovora s izraelskim dužnosnicima u petak, tražeći način za ponovno pokretanje pregovora o okončanju sukoba i vraćanju preostalih zarobljenika u Gazi nakon napada na južni Izrael 7. oktobra, rekao je za AFP zvaničnik upoznat sa sastancima.

Zvaničnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, također je rekao da Izrael nema novih prijedloga, iako je voljan razmotriti ograničeno primirje u kojem bi Hamas oslobodio 33 zarobljenika, umjesto 40 o kojima se prethodno raspravljalo. U četvrtak su Sjedinjene Američke Države i 17 drugih zemalja apelirale na Hamas da oslobodi sve svoje zarobljenike kao put za okončanje rata.

U saopćenju objavljenom u petak, Hamas je poručio da je “otvoren za sve ideje ili prijedloge koji uzimaju u obzir potrebe i prava naših ljudi”.

Međutim, grupa je ostala pri svom ključnom zahtjevu da Izrael prekine svoj rat protiv Gaze i kritizirala je zajedničku izjavu, koju su izdali SAD i drugi, zbog nepozivanja na trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz ratom razorene palestinske enklave.

Obnovljeni zamah u pregovorima

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u petak da vidi obnovljeni zamah u pregovorima o okončanju rata i vraćanju zarobljenika.

Citirajući dva izraelska dužnosnika, Axios je izvijestio da je Izrael rekao egipatskim posrednicima da je spreman dati pregovorima o oslobađanju zarobljenika “posljednju priliku”, prije nego što krene s kopnenom invazijom na Rafah, posljednje utočište za oko milion Palestinaca koji su pobjegli usred napada izraelskih snaga.

Rat u Gazi je i na dnevnom redu međunarodnog samita koji bi se trebao održati u Saudijskoj Arabiji tokom vikenda.

Posebni sastanak Svjetskog ekonomskog foruma, koji bi trebao početi u Rijadu u nedjelju, uključivat će i sjednicu o Gazi u ponedjeljak, na kojoj će učestvovati novoimenovani palestinski premijer Mohammed Mustafa, egipatski premijer Mostafa Madbouly i Sigrid Kaag, koordinatorica pomoći Ujedinjenih naroda za pojas Gaze.

Izvor: Al Jazeera i agencije