Kobayashi postavio neslužbeni rekord u skijaškim letovima

Ryoyu Kobayashi je pomicao granice letovima od 256, 259 i 282 metra tokom dva dana probnog takmičenja, a onda i postavio konačni rekord od 291 metar.

U zraku je Kobayashi bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat (Joerg Mitter / Red Bull Content Pool via Reuters)

Japanski skijaš-skakač Ryoyu Kobayashi postavio je na Islandu neslužbeni svjetski rekord, preletivši 291 metar, što je 37,5 metara više od službenog svjetskog rekorda, na posebno izgrađenoj skakaonici u skijaškom centru Hlidarfjall.

Kobayashi je pomicao granice letovima od 256, 259 i 282 metra tokom dva dana probnog takmičenja, a onda i postavio konačni rekord od 291 metar. U zraku je bio osam sekundi i postigao najveću brzinu od 107,5 kilometara na sat, prenosi Hina.

‘Dugo sam ovo sanjao’

Posebna skakaonica je u potpunosti imala podlogu od snijega. Vrh uzletišta je na 1.115 metara, a sletište završava 360 metara niže, te ima najveći nagib od 36 stepeni.

„Dugo sam sanjao o ovom skoku. Oduvijek sam želio letjeti dalje od svih drugih i želim pomicati granice“, rekao je Kobayashi nakon najduljeg leta u historiji.

Japanski skakač je u karijeri već ostvario 32 pobjede u Svjetskom kupu, dva puta je bio ukupni pobjednik, ima zlatnu i srebrnu medalju s Olimpijskih igara 2022, a tri puta je osvojio i Novogodišnju turneju.

Izvor: Agencije