Džeko za FIFA-u: Vjerujem u plasman na EURO

Kaže kako ne zna, kao ni drugi nogometaši BiH, kako je došlo do poraza od Kipra na početku kvalifikacija (Reuters)

Kapiten nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Edin Džeko, u razgovoru za internetski portal Svjetske nogometne asocijacije (FIFA), ističe kako vjeruje da će se „Zmajevi“ plasirati na Evropsko prvenstvo 2016. godine, te da svjetske selekcije više poštuju nacionalni bh. tim nakon ovogodišnjeg Mundijala u Brazilu.

Džeko (28) će 2014. pamtiti po lijepome, pišu sa FIFA.com – postao je prvak Engleske sa Manchester Cityjem, igrao u dresu BiH na Svjetskom prvenstvu i preuzeo kapitensku traku nacionalnog tima. Kaže kako ne zna, kao ni drugi nogometaši BiH, kako je došlo do poraza od Kipra na početku kvalifikacija.

„Svi su očekivali da pobjedimo, premda smo mi znali da neće biti lako. Sada se ni za koga ne može reći da je lak protivnik. Dobro smo igrali prvo poluvrijeme i rano postigli gol, ali nismo mogli doći do još jednog. Nešto prije kraja prvog poluvremena, napravili smo grešku i oni (Kiprani) su izjednačili, a u drugom dijelu smo bili loši. Kipar je imao svoje prilike i jednu od njih iskoristio“, smatra Džeko.

Reklama

Belgijanci favoriti

Nakon tri odigrana kola, BiH u grupi B ima dva boda (poraz od Kipra, remiji sa Velsom i Belgijom). Velšani su lideri sa sedam, Izrael ima bod manje, a Belgija dva uz utakmicu manje. Kapiten bh. tima ističe kako je ipak Belgija favorit za osvajanje prvog mjesta u grupi.

„Drugi timovi nisu loši, treba pažljivo pratiti Vels, Izrael i Kipar. Belgijanci su favoriti, a svi ostali će se boriti za drugo i treće mjesto. Mi smo sigurni da ćemo se plasirati na EURO jer imamo dobar tim. Naravno da će biti teško zbog poraza u prvom kolu, ali je pred nama još dosta utakmica“, kaže.

Reklama

Džeko dodaje kako je velika čast biti kapiten nacionalnog tima, da je ponosan na tu činjenicu i da će dati sve od sebe u igrama za nacionalni tim.

Mogli više na SP

Za nastup u Brazilu kaže kako je bilo fantastično igrati protiv najboljih na planeti.

Reklama

„Bilo je fantastično isprobati sebe protiv najboljih na svijetu. Svako od nas je sanjao da igra na SP-u jednog dana. Ponosni smo na to, iako smo eliminirani u grupnoj fazi i zbog toga nismo zadovoljni zbog toga jer znamo da možemo više.“

Ističe kako mu je drago što je Njemačka osvojila naslov prvaka svijeta.

„Nakon BiH, Njemačka je bila drugi tim za koji sam navijao jer sam tamo igrao dugo i znam dosta njihovih igrača“, navodi Džeko.

Izvor: Agencije