Vulić: Hrvatska jednom nogom na EURO-u

Vulić: Krize su dobre kada se dogode na početku kvalifikacija, a ne na kraju i mislim da će BiH izvući pouke iz ovih utakmica (Getty Images)

Piše: Ibrahim Sofić

Hrvatska nikada nije imala bolji start u nekim kvalifikacijama od prva tri kola borbe za plasman na Evropsko prvenstvo koje će za dvije godine organizirati Francuska, smatra legenda splitskog Hajduka i hrvatskog nogometa Zoran Vulić.

Bivši reprezentativac Jugoslavije i Hrvatske, koji je u svojoj karijeri, osim „bilog“, nosio i dresove španske Mallorce i francuskog Nantesa, ističe kako su „Vatreni“ veoma blizu smotre najboljih državnih selekcija „Starog kontinenta“.

Reprezentacija Hrvatske, na čelu sa selektorom Nikom Kovačem, u tri duela kvalifikacijske grupe H zabilježila je isto toliko pobjeda – prvo je savladana Malta (2:0), potom Bugarska (1:0) i na kraju Azerbejdžan sa uvjerljivih 6:0.

Proširenje EURO-a: Komercijalizacija ili napredak?

Bivši trener Hajduka, Rijeke, Istre 1961, Splita i Luč-Energije iz Vladivostoka smatra kako povećanje broja učesnika Evropskog prvenstva 2016. godine sa 16 na 24 znači i napredak nogometa, ali i njegovu komercijalizaciju.

„Mislim da je to i jedno i drugo, ponajviše zbog tih ‘manjih’ ekipa. Mislim da će i popularizacija nogometa biti bolja kada ekipe, koje ranije nisu mogle ići na takmičenja, dođu na Europsko prvenstvo. Više se radi o popularizaciji nogometa i davanja šanse tim tzv. manjim reprezentacijama da i one okuse slast velikih natjecanja“, kaže Vulić.

„Rezultat govori sam po sebi. Hrvatska nikada nije imala bolji start u nekim kvalifikacijama i mislim da je, ako do kraja bude sve kako treba, a mislim da će biti, jednom nogom kvalificirana na Europsko prvenstvo“, kazao je Vulić u razgovoru za Al Jazeeru.

Ističe kako Hrvatima predstoji borba sa Norvežanima i Italijanima, te smatra kako su „Vatreni“ kvalitetniji od skandinavske selekcije.

„Mislim da smo kvalitetniji i bolji (od Norveške), tako da se nadam da ćemo proći ove kvalifikacije bez nekih poteškoća i problema.“

Italijani igraju na rezultat

Naredni rival Hrvatskoj je Italija sa kojom igra u Milanu. Italijani su, poput Hrvata, uvezali tri pobjede u kvalifikacijama, ali nisu tako uvjerljivi.

Na primjer, prije nekoliko dana su sa 1:0 savladali domaću Maltu iako je domaćin dobar dio meča igrao sa 10 nogometaša.

„Svi odlično znamo da Italija uvijek, bez obzira na protivnika, kad da gol teško ga prima i inače utakmice završava sa 1:0, 2:1, maksimalno 2:0. Italija nije, povijesno, reprezentacija koja je nekoga ‘napunila’, to je reprezentacija koja isključivo igra na rezultat i njoj je isto da li igra protiv Malte 1:0 ili protiv Hrvatske 1:0“, smatra Vulić.

„Znači, to je apsolutno ekipa koju samo zanima rezultat. Mislim da će to biti jedna jako teška utakmica. Kvalitetu imamo, pa mogao bih reći i da Italija Hrvatskoj odgovara. Ja se nadam najboljem.“

Nezaobilazna tema razgovora je i duel Srbije i Albanije koji je završen sa nesportskim ishodom, a konačna riječ je na Evropskoj nogometnoj asocijaciji (UEFA).

Vulić kaže da se treba govoriti samo o nogometu, a ne o politici.

„Ne mogu opravdati stvari koje su se dogodile, ali mislim kako su sami igrači jako, jako pozitivno reagirali. Znači, mislim da su oni pokazali da, nakon utakmice, nogomet pripada nogometašima, a ne politici“, istakao je bivši igrač Hajduka, dodavši kako je apsolutno protiv svakog oblika nasilja na utakmicama.

Podsjetimo, utakmica u Beogradu je prekinuta neredima koji su izbili nakon što se iznad stadiona Partizana pojavila bespilotna letjelica za koju je bila zakačena zastava „velike Albanije“. Uslijedio je prekid utakmice, utrčavanje navijača koji su napali albanske nogometaše, a njih su štitili domaći reprezentativci.

Svi ulažu u nogomet

Srbija je u grupi I, jedinoj sa pet reprezentacija, i do sada je odigrala dva meča. Na otvaranju kvalifikacija „Orlovi“ su pauzirali i odigrali prijateljski duel sa Francuskom (1:1). Potom su remizirali istim rezultatom na gostovanju u Armeniji, da bi uslijedila beogradska utakmica sa Albancima.

Još su u grupi Portugal i Danska, no bez obzira o imenima timova u grupi, Vujić ističe kako više nema slabih timova.

„Danas je malo reći kako svako igra nogomet. Sada svi puno ulažu u nogomet, pa maločas smo spomenuli smo Maltu i Italiju (0:1). Dakle, danas ne smiješ nikoga u nogometu potcijeniti. Svugdje ima puno stranaca, prema toma mislim da su, osim San Marina, Gibraltara, Andore, sve europske reprezentacije počele igrati jak nogomet.“

Dokaz tome je pobjeda Albanije u Portugalu (1:0), remi Crne Gore na gostovanju kod Lihtenštajna (0:0), te gostujuća pobjeda Kipra protiv Bosne i Hercegovine koja je potom zabilježila dva remija (Vels 0:0, Belgija 1:1).

Uprkos ovim rezultatima „Zmajeva“, Vulić smatra kako njihove šanse za plasman na EURO 2016. godine nisu umanjene.

„Mislim da je BiH jedna jako kvalitetna reprezentacija, sa dosta vrlo kvalitetnih igrača. Svaka reprezentacija, pa čak i Njemačka i Španjolska, imaju nekakve krize pa tako i Bosna i Hercegovina. Krize su dobre kada se dogode na početku kvalifikacija, a ne na kraju i mislim da će BiH izvući pouke iz ovih utakmica“, kaže sagovornik Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera